зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

28.09.10

І в Партії регіонів є люди, для яких українська – свята, – нардеп

Рада Національної спілки письменників України прийняла Звернення до депутатів Верховної Ради, в якому йдеться про те, що новоспечений антиконституційний за своєю суттю законопроект «Про мови в Україні», який фактично закріпить панівний статус російської мови, провокує в суспільстві ще більший розкол. Письменники називають цей законопроект «інструментом для остаточного знищення української мови» і закликають народних обранців зробити все можливе, щоб антиукраїнський задум не став законом, що неминуче перетворить Україну на Малоросію.

Про це ZAXID.NET повідомили в прес-службі Володимира Яворівського.

«За роки нашої незалежності спокійних часів майже не було. Кожен день готував нам якісь неприємні несподіванки. Але за останні 5 – 6 місяців керманичами держави було здано національних інтересів більше, як за десятиліття всіма попередніми президентами. Фактично здано Крим, Міністром освіти призначено «україножера» - ставленика Росії, свідомо «кастровано» нашу історію. А зараз робиться замах на найсвятіше, що у нас є, - мову. Втрачається вона дуже швидко, а відроджувати її - болісний і тривалий процес», – заявив голова Спілки письменників України, народний депутат Верховної Ради України Володимир Яворівський.

«Сьогодні в нашій державі діє закон, прийнятий ще за комуністів і, як виявляється, він значно кращий і прогресивніший за той, який нещодавно внесли коаліціянти. Згідно з цим законопроектом, українська мова лише фіктивно залишиться державною», - сказав Володимир Яворівський. Він розповів присутнім, що раніше були зарєестрованні й інші «мовні» законопроекти. Наприклад, за авторства Павла Мовчана і Володимира Яворівського, але свого часу іх притримали, бо розгляд цих законопроектів дуже «детонує» Верховну Раду.

Нагадаємо, у 2001 році з допомогою Віктора Медведчука український парламент ратифікував «Європейську хартію мов або мов меншин», яка не мала офіційного перекладу. На замовлення Комітету ВР з питань культури і духовності Міністерством закордонних справ був наданий офіційний переклад «Хартії». Автори внесеного антиукраїнського законопроекту опираються на старий неофіційний і безграмотний переклад «Хартії».

«На жаль, ми, депутати, не маємо можливості подати законопроект щодо офіційно перекладеного тексту «Хартії». Його може внести тільки Президент України або ж Уряд. На 4-й день приходу до влади Віктора Януковича поданий раніше Ющенком законопроект щодо «Європейської Хартії регіональних або міноритарних мов» був відкликаний. Однак я переконаний, що у Верховній Раді навіть серед «регіоналів» є люди, для яких українська мова – свята. Тому треба піднімати громадськість, бо може статися непоправне», – зазначив Володимир Яворівський.

Насамкінець голова Спілки письменників сказав, що особисто проконтролює дії місцевих організацій НСПУ стосовно того, що конкретно зроблено для збереження української мови. Серед запланованих заходів - тематичні публікації у місцевій пресі, збір підписів під зверненням до російськомовних письменників, розповсюдження інформаційних листівок.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: