зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

02.07.10

Румунія видала українцям 50 тисяч своїх паспортів

Румунія вже видала близько 50 тисяч паспортів українським громадянам, пише газета Сегодня з посиланням на депутата Геннадія Москаля.

Як повідомляє видання, ще з кінця 90-х влада Чернівців "б'є на сполох" з приводу того, що українські громадяни в області масово отримують румунські паспорти.

"А після заворушень у Молдові, коли офіційний Кишинів звинуватив у них Румунію, Бухарест ще більше спростив процедуру видачі паспортів на територіях, відібраних у Румунії в 1940-му", - розповів Москаль.

"Для цього створена спеціальна комісія при Мін'юсті, якій, по суті, потрібен лише один документ - свідоцтво про народження когось із предків на території Румунії до 1940 року. Не потрібно навіть знання румунської мови", - додав він.

Офіційно румунськими громадянами стали 3,5 тисячі буковинців, за неофіційними даними - вже 50 тисяч чоловік, пише газета.

При цьому більшість з їх власників українські паспорти не здавали, що є порушенням наших законів.

"А навіщо? Адже вони роблять це не з великої любові до Румунії, а тому, що це фактично паспорт громадянина Євросоюзу", - пояснив Москаль.

"І потім, відповідальності-то ніякої! Ну, знайдуть румунський паспорт - і що? Звільнять із держслужби чи не дадуть бути депутатом. А якщо я вантажник чи торговець, яка мені різниця?!" - сказав він.

У Румунії офіційно заперечують намір возз'єднати території. "Румунія як держава ніколи не ставила це питання про об'єднання колишніх румунських територій", - говорить сенатор від партії Велика Румунія Іліє Ілашку.

Проте в програмах усіх парламентських партій написано про це об'єднання. Геополітичний проект Великої Румунії включає в себе, крім території нинішньої Румунії, Молдови, деякі угорські, сербські землі, а також українські - Північну Буковину та частину Одеської області.

В Україні реальної загрози з боку румунських реваншистів на офіційному рівні не бачать. "Загрози територіальної цілісності України немає", - упевнений нардеп-дипломат з Партії регіонів Леонід Кожара.

"Румунські паспорти - це неприємний момент для України, але не більше. У довгостроковій перспективі це взагалі не проблема, оскільки рано чи пізно у всіх українців, як і в решти Європи, буде єдиний паспорт ЄС", - сказав він.

Як повідомлялося, лідер партії Батьківщина Ігор Марков заявив, що Україна фактично не має сил, здатних протистояти військовому вторгненню Румунії, - країни, яка останнім часом демонструє відверто недружню політику щодо Києва.