зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

21.02.11

Книга "Окупанти без маски"


Видання «Окупанти без маски» становить великий інтерес для істориків, що вивчають національно-визвольних рух першої половини ХХ століття. Про це під час презентації видання 18 лютого заявив старший науковий співробітник Інституту українознавства ім. І.Крип'якевича НАН України, кандидат історичних наук Юрій Зайцев.

У книзі, укладеній інформаційно-аналітичною групою Народного руху України, опублікована « Записка об использовании специальных агентурно-боевых групп по ликвидации подполья ОУН и его вооруженных банд в Западніх областях Украинской ССР».

Ю.Зайцев заявив, що публікація надзвичайно вагома, бо науковцям доводиться здобувати таку інформацію по краплинах, бо її знищували, щоб народ ніколи не довідався про це. Він зацитував з «Окупантів без маски» мовою оригіналу: «Специальные агентурно-боевые группы успешно действуют тогда, когда они подбираются из местных жителей или бывших участников подполья ОУН, отлично знающих местные особенности и обычаи, условия жизни, язык, правила общения и поведения среди оуновского подполья и его вооруженных банд, знающих практику и методы работы СБ, а также не расшифрованных своими связями как с органами МГБ, так и советскими органами вообще».


Історик вважає, що ідея запровадження таких методів боротьби з оунівським підпіллям належить міністра внутрішніх справ, наркому Рясному. «20 вересня 1944 року він написав доповідну записку секретарю ЦК КПУ Коротченку, і запропонував сформувати нові загони на базі повстанської дивізії Ковпака, якою командував генерал-майор Вершигора. Це було сприйнято. Весь особовий склад дивізії був влитий в загони НКВД, і в такі спеціальні групи.

Зрозуміло, що туди долучалися люди, які схибили, яких піймало НКВД. У зв’язку з тим, що ці люди блискуче знали і умови перебування, і мову, і стосунки, перебували в тих же криївках, в яких були раніше, до зради, од того, як здалися, надзвичайно ускладнювалася боротьба із ними».

Ю.Зайцев додав: «Ця позиція дістала схвалення Хрущова. Він 15 травня 1945 року як перший секретар ЦК Компартії України заявив, що вважає правильним створення спецгруп з колишніх бандитів».

Старший науковий співробітник Інституті українознавства ім. І.Крип'якевича зазначив:

«Презентована книга розповідає, перш за все, про ті спецгрупи, які займалися ліквідацією активістів повстанського руху, і керівництва повстанських рухом, і майже не дає відомостей про те, що ці групи витворяли з місцевим населенням. Маю на увазі звичайні бандитські формування, які видаючи себе за членів Української повстанської армії, грабували, вбивали, палили оселі, кидали людей в криниці, розбивали дітям голови об одвірки. Все це потім приписувалося УПА».

Ю.Зайцев додав: «Маю відомості про групу з 35 осіб, керівник – Орел, це був Борис Коряков. Така група була створена начальником відділу боротьби з бандитизмом у Рівненській області, майором Гавриловим. Діяла з травня 1944 до квітня 1945 року. За цей час, за звітом НКВД, вона знищила 526 повстанців, і затримала 140 осіб».

Історик повідомив про масштаби роботи спецгруп: «На 20 червня 1945 року у Волинській, Дрогобицькій, Львівській, Рівненській, Станіславській, Тернопільській і Чернівецькій областях діяло 157 спецгруп, в яких налічувалося 1808 осіб. Це – величезна сила. Їх злодійства приписувалися УПА».

На думку Ю.Зайцева, історики мають значно глибше дослідити це питання, і доносити його до громадськості, бо «люди, зокрема на Сході країни майже не знають про це».

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

1 коментар:

Slav сказав...

Крім боротьби з підпіллям, спецгрупи НКВД під маркою УПА скоювали злочини проти мирного населення. Попри знищення КГБ компрометуючих внутрішніх документів НКВД щодо використання спецгруп НКВД під маркою бандерівців, в архівах все-таки збереглися деякі окремі документи, котрі свідчать, що спецгрупи НКВД вчиняли злочини над мирними жителями. Зокрема, в рапорті одного з головних організаторів спецгруп НКВД майора Соколова фігурують факти вчинення його ж спецгрупою під його ж керівництвом злочинів: вбивство голови сільради села Яблунів Станіславської області, побиття голови сільради села Комарівка Тернопільської області, грабування бойовиками спецгрупи майна, викрадання людей у ліс для допитів:

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B8_%D0%9D%D0%9A%D0%92%D0%94