зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

19.09.10

Експерт: ''В Україні немає законів про органічні продукти''

Українці, за даними соціологів, готові платити більше за екологічно чисті продукти. Однак фахівці кажуть, що більшість вироблених в Україні органічних продуктів ідуть за кордон.

У більшості країн Європи продукти, які називаються органічними, мають спеціальне маркування і коштують дорожче.

Назагал вважається, що у них менше шкідливих речовин та хімікатів. Хоча деякі дослідження, зокрема у Британії, показали, що, так звана, органічна їжа, окрім ціни, мало чим відрізняються від вирощеної у звичайних умовах.

Чи є органічним вирощене українськими бабцями на своїх городах та що взагалі можна вважати органічною продукцією?

Директор Федерації органічного руху України Андрій Коняшин в інтерв'ю Бі-Бі-Сі сказав, що органічна продукція має бути сертифікована.

А.Коняшин: Багато людей, які, наприклад, вирощують у себе на городі картоплю, кажуть, що в них продукція і так органічна, бо вони не вносять ніякої хімії. Це неправильно. Таку продукцію можна називати або екологічно чистою, або такою, що вирощена без хімії. Але називатися органічною вона не може. Органічна продукція передбачає у першу чергу проведення відповідної інспекції і сертифікації.

І сертифікувати треба не продукцію, а весь процес виробництва: закупівлі насіння, сівби, вирощування, переробки. Основні принципи, закладені у відповідних європейських постановах, - це передусім заборона використання будь-яких хімічно синтезованих засобів захисту.

Бі-Бі-Сі: Ви посилаєтесь на європейські документи. Чи означає це, що в українському законодавстві немає норми для визначення, що власне вважати органічною продукцією?

А.Коняшин: В Україні поки що, на жаль, немає абсолютно ніякого законодавства, яке б регулювало питання органічного виробництва. Існують певні висловлювання чиновників різного рівня стосовно органічних продуктів, проте закріпленого на папері в документах такого поняття, як органічне виробництво, абсолютно немає.

Тому ті виробники, які працюють зараз на українських теренах, керуються саме стандартами Європейського Союзу.

Бі-Бі-Сі: Чи багато в Україні виробників органічної продукції?

А.Коняшин: На жаль, Україна не може похвалитися великою кількістю таких підприємств. Але понад 120 господарств, які займаються органічним виробництвом, вже сертифіковано за міжнародними стандартами.

Це можна вважати певним проривом для України. Кілька років тому в нас було лише 30 господарств.

Бі-Бі-Сі: Чи правда, що переважно вся продукція таких господарств іде на експорт?

А.Коняшин: На жаль, так – на даний момент більшість цієї продукції реалізується за кордоном. В Україні ідея органічного виробництва власне і починалася з того, щоб відсилати продукцію на експорт.

Бі-Бі-Сі: А чому так? Це проблема попиту чи так орієнтовані виробники – на західні ринки?

А.Коняшин: Виробники від самого початку орієнтуються на експортні операції, тому що на внутрішньому ринку в Україні вони поки що не можуть реалізувати свою продукцію – на неї просто немає попиту. Багатьом підприємствам, які сертифіковані як органічні, саму сертифікацію фінансували іноземні структури для того, щоб потім самим і купити у цього виробника продукцію. Наприклад зерно.

Бі-Бі-Сі: Тобто, простіше кажучи, іноземці вирощують в Україні собі продукти?

А.Коняшин: Вирощують наші, але іноземці контрактують весь об‘єм, який вирощує фермер, і забирають потім це зерно.

З паном Коняшиним розмовляла Ганна Кундіренко.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: