зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

19.09.10

'Миротворців з України підозрюють у криміналі'

Провідні сербські та косовські видання розповідають подробиці викриття групи, яка займалася контрабандою пального, до чого, як вважають, були причетні українські та французькі миротворці сил КФОР у Косово.

Сербська інформагенція "Танюг" пише, що поліція Еулекс місії Європейського Союзу у сфері верховенства закону та правопорядку у Косово 13 та 14 вересня затримала п'ятьох осіб і обшукула більше десяти різних місць у цій провінції, які могли бути пов'язані з контрабандою пального.

Впливова газета албанською мовою у Приштині "Коха диторе" пише, що двох українських миротворців, яких підозрюють у контрабанді пального, поверуто на батьківщину до завершення розслідування, в той час як п'ятьох цивільних, здебільшого етнічних албанців, мешканців Косово, тримають в слідчому ізоляторі терміном 30 днів. Їх звинувачують у зловживанні посадою, уникненні сплати податків, контрабанді, організованій злочиності та заподіянні збитків бюджету держави Косово у розмірі декілька мільйонів євро.

"Це один із найсерйозніших випадків організованої злочиності, точніше контрабанди пального. Як бачимо, до цих дій залучено чимало осіб", - сказав для приштинської газети "Коха диторе" неназваний міжнародний посадовець.

Ще одна газета з Косово «Бота сот» пише, що це найбільша акція боротьби з організованою злочиністю за остані п'ять років у Косово. Газета твердить, що перепродано контрабандного пального на суму близько 1,5 мільйона євро. Це, йдеться далі, здійснили власники заправок за допомогою деяких українських та французьких миротворців протягом 2008-09 років через кордон із Сербією.

Поліція Еулекс здійснила обшук декількох заправок у Косово, а саме у містах Приштині, Подуєва і Балинце. Попередньо було затримано і двох мешканців міста Штрпце (Брезовиця) на південному сході Косово, де була розташована база українських миротворців.

Місія українських миротворців КФОР триває з самого початку введення протекторату у Косово 1999 року і налічує до 200 військових та персоналу. У зв'язку зі слов'янською близькістю, етнічні серби муніципалітету Штрпце, мали велику довіру до миротворців Укр-Пол-Бату, який виступав гарантом безпеки та збереження миру в тому багатонаціональному краї.

Тим часом, у міністерстві оборони України повідомили, що до відомства не надходили офіційні повідомлення від штабу сил КФОР про махінації українських миротворців в Косово. Прес-служба міноборони не коментує повідомлень у балканській пресі.

Борис Варга, кореспондент УС Бі-Бі-Сі на Балканах
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: