зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

26.08.10

ОБСЄ висловила стурбованість зникненням харківського журналіста

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович висловила стурбованість зникненням українського журналіста, головного редактора харківського видання Новий стиль Василя Климентьєва.

При цьому вона заявила, що вітає увагу влади до розслідування цього випадку.

"Я вітаю увагу, яку Президент Віктор Янукович виявляє до розслідування цього випадку, і закликаю правоохоронні органи України зробити все від них залежне, щоб знайти Василя Климентьєва", - передає слова Міятович представництво ОБСЄ в Україні.

Міятович також направила листа міністру закордонних справ України Костянтину Грищенку, в якому вона схвалила рішення Дзержинського районного відділу міліції Харкова про негайне порушення кримінальної справи про навмисне вбивство. У листі, зокрема, йдеться: "Це дозволить слідству використовувати більш ефективні способи пошуку журналіста. Я сподіваюся, що ці зусилля найближчим часом принесуть результати".

"Зважаючи на те, що до цього часу не закінчено розслідування вбивства Георгія Ґонґадзе, я впевнена, що українська влада проведе швидке і прозоре розслідування справи Климентьєва", - йдеться в заяві Міятович.

"Випадки насильства проти журналістів, які можуть бути наслідком їхньої професійної діяльності, повинні активно розслідуватися владою не лише для дотримання зобов'язань із захисту свободи слова, прийнятих у рамках ОБСЄ, а й для публічного визнання тієї важливої ролі, яку виконують журналісти в демократичному суспільстві", - наголосили в ОБСЄ.

Нагадаємо, дружина Климентьєва повідомила про зникнення чоловіка 12 серпня. Працівники міліції встановили, що 11 серпня Климентьєв виїхав з дому з невідомим чоловіком на автомобілі BMW сріблястого кольору в невідомому напрямку. 15 серпня слідчий відділ Дзержинського райвідділу Харківського міського управління міліції порушив кримінальну справу за ст.115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). В даний час відпрацьовуються різні версії зникнення, у тому числі пов'язані з виконанням професійних обов'язків.

17 серпня на Печенізькому водосховищі (річка Сіверський Донець) у човні, що плавав по озеру, відпочиваючі знайшли мобільний телефон, що належав Климентьєву. З 18-го числа міліціонери, кінологи і водолази обстежують прилеглу територію. За надання достовірної інформації, яка допоможе встановленню місця перебування головного редактора Нового стилю, гарантується анонімність і грошова винагорода у сумі 20 тисяч гривень.

19 серпня, стурбованість ситуацією також висловила організація Репортери без кордонів.

20 серпня Президент Віктор Янукович доручив звернутися за допомогою до правоохоронних органів сусідніх з Україною держав для того, щоб розшукати журналіста.
Джерела: http://ua.korrespondent.net/ http://article-blogger.blogspot.com/