зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

27.07.10

УПЦ КП звинуватила Російську православну церкву у спробах зруйнувати Київський патріархат

УПЦ КП назвала заклик РПЦ до представників неканонічних церков України повернутися у канонічне православ’я неконструктивним. У Київському патріархаті звинуватили РПЦ у спробах зруйнувати за допомогою нової влади УПЦ КП.

Про це йдеться в заяві Синоду Української православної церкви Київського патріархату. У заяві висловлюється надія на початок конструктивного діалогу з Московським патріархатом.

"Ми і надалі сподіваємося на початок конструктивного діалогу з УПЦ (МП) і повинні робити усе, що від нас залежить, для досягнення в Україні єдності православ’я довкола єдиного глави Церкви Христа Спасителя і Київського патріаршого престолу", - сказано в заяві.

Священний Синод УПЦ Київського Патріархату із сумом відзначає, що на тлі зрушень у справі подолання церковного розколу в Україні... позиція, зайнята Священним Синодом РПЦ на своєму засіданні 26 липня 2010 по церковній ситуації в Україні, є неконструктивною", - сказано у зверненні.

Також у заяві УПЦ КП наголошується, що цей заклик РПЦ не має відношення до Київського патріархату.

"Звернення не має жодного відношення до Київського патріархату. Він як Помісна Українська Православна Церква є невід’ємною частиною Єдиної Святої Соборної і Апостольської Церкви - не дивлячись на те, що РПЦ і деякі єдиномислячі з нею церкви цього досі не визнають", - сказано в заяві.

УПЦ КП вважає, що в країні немає церковного розколу, а має місце лише розділення за ознакою юрисдикції (підлеглості), при цьому керівництво РПЦ, говорячи про такий розкол, маніпулює свідомістю віруючих, вводячи їх і все суспільство в оману.

В УПЦ КП переконані, що нинішні керівники Московської патріархії намагаються привернути українську владу для руйнування Київського патріархату: "З виступів і заяв керівників Московської патріархії під час нинішнього візиту глави РПЦ до України стає зрозуміло, що вони не бажають конструктивного діалогу з метою подолання розділення Української церкви, а бажають під виглядом "зміни політичних обставин" почати систематичне руйнування Київського патріархату, намагаючись залучити до цієї справи українську владу".

Священний синод УПЦ-КП закликає віруючих, духівництво і єпископат об’єднатися довкола Київського патріархату "перед новими проявами агресії з боку Московської патріархії по відношенню до Української церкви".

Як повідомлялося, вчора, 26 липня, РПЦ закликала представників неканонічних церков України повернутися в канонічне православ’я.