зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

27.07.10

"Непастирські" заяви патріарха на ТБ

Триває 9-денний візит патріарха Московського Кирила в Україну. У вівторок він відслужив молебень за роковини хрещення Русі.

Але оглядачі зазначають, що чимало заяв патріарха стосуються не релігійних питань, а мають певний політичний підтекст.

Як на ці заяви і взагалі перебування глави російської православної церкви в Україні реагують українські засоби інформації? Із цим запитанням Бі-Бі-Сі звернулася до медіа-експерта Бориса Бахтєєва.

Б. Бахтєєв: Державне телебачення і радіо висвітлюють цей візит детально, з усіма тонкощами транслюють виступи патріарха. За формальною логікою, за стандартних умов це було б цілковито нормально, бо багато мільйонів українців хотіли б почути пастирське слово від патріарха Кирила. Але річ у тім, що слово це не було лише пастирським, а іноді здебільшого непастирським. І вів він мову про речі аж ніяк не релігійні, аж ніяк не про віру, ніяк не про християнські цінності та інші речі, про які мусив би казати голова такої потужної церкви, і про які зокрема казав Папа Римський Іван Павло Другий, який 2001 року теж відвідував Україну.

Бі-Бі-Сі: Але з іншого боку, вірні – вони теж громадяни своєї країни з якимись політичними уподобаннями чи переконаннями. У чому ви бачите проблему, якщо духовна людина (не просто світський політик, а й духовна людина) в тому числі звертається до своїх парафіян, апелюючи до їхніх, так би мовити, політичних уподобань?

Б. Бахтєєв: Релігія в Україні відділена від держави. Це по-перше. По-друге, відбувається підміна послання, так би мовити. Підміна процедури, власне. Тобто, люди зібралися, чекаючи від духовної особи такого високого рангу суто духовних настанов, якогось духовного просвітлення, можна так сказати. А під виглядом цього духовного просвітлення їм підносять суто політичну агітацію, причому агітацію часто-густо антидержавного характеру. Розумієте, патріарх Кирило – взагалі голова потужної церкви, яка має дуже багато парафіян, - має дуже сильні важелі впливу на свідомість громадян, бо багато його слухачів не піддають критиці, не аналізують те, що він сказав. Це людина духовна, це людина не політична, це церковний діяч дуже високого рангу – отже, все, що він каже, виходить нібито від Бога.

Бі-Бі-Сі: Тобто, ви хочете сказати, що держава фактично мала би скритикувати чи принаймні якось відреагувати на певні політичні заяви від патріарха Кирила, але не зробила цього, натомість навпаки дала йому слово і на державних теле- і радіоканалах, і це свідчить про те, що влада поділяє ті думки, які нерелігійного змісту, які Кирило намагався донести до пастви?

Б. Бахтєєв: Знаєте, тут дуже багато є способів. Світова дипломатія всі ці способи знає, і нічого тут нема нового. Можна було, щоб адміністрація президента, або хоча б державні канали виступили із заявою, що вони висловлюють щирий жаль із приводу того, що патріарх Кирило припустився поза релігійних висловлювань. Можна було б, щоб це зробив хтось із високих урядовців, яких аналітики пов’язують із найвищим державним керівництвом, щоб він це зробив методом висловлювання приватної думки десь в інтерв’ю, десь теж у приватній заяві. Можна було, як це роблять багато країн, попередити заздалегідь патріарха про небажаність того, щоб він зачіпав позарелігійні теми.

Бі-Бі-Сі: Керівник Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф сказав, що трансляція заходів, особливо на початку його візиту в Одесу, значно додала аудиторії Першому національному каналу. Частка зросла на декілька відсотків. Дуже відчутно. Можливо, це якраз те, що люди хотіли бачити?

Б. Бахтєєв: Приїзд релігійного діяча такого рангу автоматично додав би аудиторії, додав би рейтингу цим каналам. Тут не було жодних сумнівів ще до візиту, і це не залежало рівною мірою від того, що саме патріарх казав. Тобто, не скажете ж ви, що люди, почувши, що він почав казати про благочестивих імператорів, про єдиний народ, почали телефонувати один одному, мерщій вмикайте телевізор, там такі речі! Кажуть, що від нас їх приховували. От вже 19 років ми нічого такого ніколи не чули. Навряд чи це було саме так.

Бі-Бі-Сі: Може, ми дуже глибоко намагаємося аналізувати? А зрештою оці багатогодинні трансляції лише тому, що в усіх медіа в усьому світі літній період – це так званий мертвий сезон. Менше новин, політики на відпочинку, менше баталій суто політичних, про які ЗМІ більше розповідають. І ось якраз такий привід – приїзд патріарха. Ось тому багатогодинні трансляції…

Б. Бахтєєв: Я перепрошую, а якби це був приїзд, скажімо, Юрія Лужкова? Це теж був би привід подібних трансляцій – це по-перше. І знову ж таки не в літній сезон, коли політичних новин, політичних програм, ток-шоу вдосталь на екранах, оці от промови патріарха було б більше нейтралізовано. Тобто, ми більше б чули інших думок, виваженої критики, виважених зауважень. Зараз власне це була гра в одні ворота.