зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

21.05.10

Новітня влада оголосила персоною нон-грата пам’ятник Шевченку в Ромнах?

Сумська облдержадміністрація із виставки документів про український визвольний рух на Сумщині вилучила «неблагонадійні» архівні світлини, – про це інформував «Український погляд».

У Сумах на пл. Незалежності, 2, де на 4-ому поверсі облдержадміністрації була розгорнута документальна виставка, на догоду «подєльнікам» з КПУ знищено кількарічну роботу науковців, архівістів, дослідників, яка доносила правду про недавні часи української історії.

Влада зняла із експозиції такі матеріали: фото відкриття першого в Україні пам’ятника Тарасу Шевченку (роботи видатного скульптора Івана Кавалерідзе) в Ромнах у жовтні 1918 року. Фото генерала Армії Української Народної Республіки Олександра Грекова (нар. в с. Сопич Глухівського повіту) – військового міністра Директорії УНР, Головнокомандувача Української Галицької Армії, завдяки якому було розбито і відкинуто 100-тисячну польську армію і забезпечено територіальну єдність України. Фото генерал-хорунжого Василя Филоновича (народ. в с. Рогізне Сумського повіту), військового коменданта Сумщини, начальника оборони Сум і повіту у 1918 році, контррозвідника, архівіста, дипломата (віце-консул України в Грузії, м. Поті), начальника штабу Карпатської Січі у 1939 році (Карпатська Січ вела нерівні бої з угорськими фашистами – союзниками Гітлера), після війни В. Филонович очолював світовий Союз українських ветеранів. Фото керівника підпільного Сумського обласного проводу ОУН Семена Сапуна, знищеного разом з товаришами німецьким гестапо в Сумській тюрмі 20 лютого 1943 року. Фото воїна УПА, керівника підпілля ОУН-УПА на Кролевеччині Іллі Кривенка «Чайки», підпілля діяло до березня 1948 року, особливо ефективно в період штучно організованого голоду 1946-1947 років, забираючи в більшовиків награбований хліб та віддаючи його голодним селянам. Листівки ОУН та УПА проти німецько-фашистських загарбників та сталінського режиму, виявлені в архівах СБУ, листівки свідчать про героїчну боротьбу ОУН-УПА за незалежність України на території Сумщини, зокрема в Недригайлівському, Роменському, Конотопському, Кролевецькому районах.