зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

21.05.10

Російські ЗМІ: Українські олігархи намагаються вплинути на проекти співпраці України і РФ

Російські ЗМІ, підбиваючи підсумки візиту до України президента РФ Дмитра Медвєдєва, звертають увагу на спроби Києва лобіювати бізнес-інтереси близьких до української влади комерційних структур, а також на прагнення деяких українських олігархів зробити вплив на політику України щодо енергетичної співпраці з Росією.

Російська "Незалежна газета" в публікації в четвер відзначає наполегливість, з якою український президент і його команда на бізнес-форумі, який відбувся в Києві, просували ідею повернення України на газовий ринок Середньої Азії.

Як вказує "НГ", президент України Віктор Янукович і глава українського Мінпаливенерго Юрій Бойко поставили перед Д.Медвєдєвим питання про організацію постачань до України газу з Середньої Азії по російських трубопроводах. При цьому і В.Янукович, і Ю.Бойко постаралися надати цій темі міждержавного значення, підкреслюючи, що від відновлення постачань виграють не лише задіяні в них українські і російські компанії, але і економічне співробітництво двох країн.

В той же час Д.Медвєдєв, зі свого боку, стримано поставився до пропозиції, відзначивши, що в історії постачань до України центральноазіатського газу "були різні схеми, і далеко не всі витримали перевірку часом".

Газета, посилаючись на експертів, пише, що мова в цьому обміні думками йшла не стільки про міждержавні газові відносини, скільки про нові бізнес-схеми комерційних структур, близьких до української влади, зокрема, газового посередника "РосУкрЕнерго", яку традиційно пов'язують з ім'ям її співвласника Дмитра Фірташа.

Автор статті нагадує, що в результаті торішніх російсько-українських газових домовленостей компанія-посередник була усунена з схеми постачань газу до України.

Газета вважає показовим той факт, що Д.Фірташ, який довго не з'являвся в інформаційному просторі, після бізнес-форуму повідомив українським журналістам: "Ми все одно повинні повернутися до Середньої Азії, тому що це, в першу чергу, промисловість України".

Учасники бізнес-форуму, продовжує видання, неофіційно визнали, що українська влада спробувала відкрито лобіювати бізнес-інтереси комерційної структури. Один з бізнесменів, відзначивши, що російський президент прохолодно поставився до цієї ініціативи, визнав у відповідь кроком Києва заяву голови президентської адміністрації Сергія Льовочкіна, в якому той розкритикував ідею російського прем'єра Володимира Путіна про об'єднання компаній "Нафтогазу" і "Газпром", а також українського "Енергоатома" з "Росатомом".

"Формула проста: синергія повинна давати додану вартість. А якщо її немає, і плюс до всього додаються різного роду складності, тоді це злиття не найцікавіше", - цитує видання С.Льовочкіна.
"НГ" наводить думку експерта з енергетичних питань Валентина Землянського, який передбачив, що тема постачань центральноазіатського газу пов'язана більшою мірою не з державними інтересами України, а з бізнес-планами окремих компаній. Він пояснив, що вартість таких постачань значно не відрізнятиметься від ціни на російський газ, а законтрактованих в "Газпрому" об'ємів постачань українській стороні вистачає з лишком. Крім того, проект, на його думку, передбачає вирішення маси додаткових питань, починаючи від угод з Росією, яка ще в 2003 році викупила всі об'єми центральноазіатського газу і контролює всі транзитні шляхи його транспортування до України, закінчуючи визначенням схеми і оператора постачань. "Сьогодні в цьому проекті питань більше, ніж відповідей, а плюсів менше, ніж мінусів", – вважає В.Землянський.

Російський інформаційний інтернет-портал NEWSru.com відзначає позицію самого Д.Фірташа з питання про об'єднання "Нафтогазу" і "Газпрому". Коментуючи для журналістів російсько-український бізнес-форум, бізнесмен заявив, що він не вірить в злиття двох компаній. "Я вважаю, що це неправильно. І я не вірю, що це станеться. Якщо це станеться, Росія поглине Україну, - пояснив співвласник "РосУкрЕнерго".

Раніше, коментуючи пропозиції В.Путіна про об'єднання НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому", українські експерти передбачали, що таке об'єднання безпосередньо торкнеться економічних інтересів впливових українських олігархів – енергетиків і промисловців і викличе їх опір.