зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

21.05.10

Кооперація "Газпрому" і "Нафтогазу" загрожує суверенітету України в енергосекторі

Суверенітет України в енергетичному секторі буде зведений до мінімуму в разі кооперації "Газпрому" і "Нафтогазу", вважає директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

"Прихід "Газпрому" в можливу інтегровану компанію означатиме, що з часом важелі контролю над системою газотранспортною, системою підземних сховищ газу фактично перейдуть з українських рук в руки транснаціональної ділової групи. І при цьому роль як щодо менеджменту національної акціонерної компанії, так і в цілому суверенітет України в енергетичному секторі буде зведений практично до мінімуму. Тобто, це буде технологічний підрозділ російської монополії", - сказав він на прес-конференції в середу в Києві.

Він висловив переконання, що "спроби російської сторони встановити тіснішу форму кооперації на рівні "Газпром"-"Нафтогаз", безумовно, викличуть не зовсім схвальну реакцію навіть в правлячій політичній групі".

Гончар вважає, що українська сторона має ставити питання про те, яким чином буде забезпечений контрактний об'єм транзиту, зафіксований в документі від 19 січня 2009 року, в умовах реалізації Росією проектів щодо "Південного" і "Північного" потоків.