зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

31.05.10

СБУ як бізнес і каральний меч

У матеріалі під назвою Клацнути "СБУ: так кується "каральний меч Януковича" автор Юрій Бутусов розглядає роль, яку СБУ виконує за керівника Валерія Хорошковського та президента Віктора Януковича.

Попри гучні заяви про неупереджене розслідування зловживань попереднього уряду з боку як влади так і силових органів, пише пан Бутусов, сумнівно, що хоча би одну справу буде доведено до кінця. Автор пояснює це вибірковістю правоохоронних органів України.

Оцінюючи кадрові призначення пана Хорошковського, автор статті припускає, що новий голова СБУ будує вертикаль, яка б забезпечила виконання двох завдань: "захисту економічних інтересів... і володіння політичним інструментом впливу".

Окрему увагу автор статті присвячує контррозвідувальній діяльності СБУ, зазначаючи, що тут в Україні цілковита невідповідність дій та заяв.

Йдеться про те, що на тлі заяви пана Хорошковського про контррозвідку як пріоритет, укладається домовленість із Росією про повернення співробітників ФСБ до Криму та ухвалюється рішення про те, що "всю роботу департаменту контррозвідки з питань російських спецслужб в Україні повністю припинено". Це, як наголошує автор статті, суперечить і шкодить державній безпеці України, захищати яку покликана СБУ.

Більше того, цей крок зводить нанівець усю багатолітню роботу СБУ із протидії "найактивнішій іноземній спецслужбі України", а також є показником слабкості зовнішньої політики та спецслужб України.

Пан Бутусов наводить приклади інших країн, наголошуючи, що ефективна робота контррозвідки не є перешкодою для налагодження міждержавних відносин, вона, натомість, свідчить про потугу держави.

Пояснюючи причини не завжди ефективної роботи СБУ, автор статті говорить про низькі зарплати у фахівців, які мають протидіяти злочинцям із прибутками на кілька порядків більше, а також про непродуманий розподіл коштів всередині організації. Зокрема, керівництво Служби планує відправити в Африку загін "Альфи" для боротьби із піратами, тоді як підготовка спеціалістів для нелегальної роботи профінансовано за останні 4 роки лише на 3%. Тоді як саме нелегальна робота є "становим хребтом кожної серйозної спецслужби, яка націлена на добування важливої і таємної інформації".

Оцінюючи роботу СБУ в історичному розрізі, пан Бутусов доходить висновку, що найефективніше Служба працювала за часів президентства Леоніда Кучми, оскільки тоді в основі її роботи було дотримання закону.

Тепер же, як вважає автор, Служба безпеки України "працює як бізнес-підприємство". Та і саме поняття "державної безпеки", на його думку, перетворилося на абстракцію і перестало бути пріоритетом, причому розвал системи держбезпеки в Україні розпочався ще за часів попереднього президента.