зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

31.05.10

Нова ініціатива від Табачника: щоб автора вивчали у школі, він повинен бути… мертвим

Після ініціатив щодо «змін» у шкільній програмі із зарубіжної літератури та української історії, міністр освіти і науки вирішив змінити програму з української літератури. Відтепер, щоб автора вивчали у школі, він повиненен бути… мертвим. Про це ЗІК повідомили у Центрі правових та політичних досліджень «СІМ».

На «гарячій лінії» «Комсомольської правди в Україні» міністр Дмитро Табачник повідомив: «Ми повинні розвантажити шкільну програму, тому що вона надто ускладнена. Вивчати все неможливо. Приміром, програма з української літератури. Існують європейська, французька традиції: там у школах не вивчають нині живих письменників, оскільки не устоялися ще естетичні критерії».

«Отже, відтепер школярі не зможуть пізнавати секрети сучасної української літератури, адже сучасні автори не відповідають новому «естетичному» критерію – живі», – зазначено у повідомленні.

Нагадаємо, що йтиметься про творіння Ліни Костенко, що вже стали класикою, не збагатить своєї фантазії творами Ю. Андруховича, В. Неборака, О. Ірванця, Г. Пагутяк, не пізнають філософії «Казки про калинову сопілку» Оксани Забужко.