зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

26.04.10

Два комітети ВР радять не ратифіковувати угоду щодо ЧФ РФ

Комітет Верховної Ради України з закордонних справ рекомендував парламенту не ратифіковувати угоду про пролонгацію терміну перебування на території України Чорноморського флоту Російської Федерації.

Як повідомив заступник голови Верховної Ради Микола Томенко, відповідне рішення було прийнято комітетом сьогодні на його засіданні.

За словами Томенка, комітет визнав, що угода суперечить Конституції України. Комітет із закордонних справ також вважає, що угоду слід направити до Конституційного суду на предмет її відповідності ст. 17 Конституції про заборону розміщення іноземних військових баз на території України.

Віце-спікер зазначив, що на засіданні комітету з 14 його членів були присутні 10, 8 з яких проголосували за прийняття такого рішення. "Таким чином, головний комітет ВР, який відповідає за підготовку розгляду цього документа в сесійній залі, прийняв рішення не підтримувати цю угоду", - сказав Томенко.

У свою чергу, комітет ВР з питань європейської інтеграції також пропонує відхилити як такий, що суперечить Конституції і законам України проект закону Про ратифікацію угоди між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

Під час обговорення цього законопроекту члени комітету зазначили, що Президент України, підписуючи цю угоду, порушив статтю 20 Закону України Про міжнародні договори України про те, що міжнародні договори України можуть бути пролонговані відповідно до умов, визначених самим договором. Положеннями чинного угоди між Україною і РФ про статус і умови перебування ЧФ РФ на території України передбачається можливість його пролонгації лише на п'ятирічний період (а не на 25 років, як передбачає підписану в Харкові 21 квітня угода).

Крім того, члени комітету одноголосно прийняли рішення рекомендувати Раді прийняти в цілому проекти постанов Про неприйнятність угоди між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України і Про утворення Тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування можливого складу злочину в діях Президента України Янукoвіча В.Ф. та посадових осіб Кабінету міністрів при укладенні та підписанні угоди з питань перебування ЧФ РФ на території України, внесені народними депутатами Борисом Тарасюком і Олегом Білорусом.

Тим часом, парламентський комітет з питань національної безпеки і оборони не зміг прийняти рішення стосовно ратифікації угоди щодо ЧФ.
За словами голови комітету Анатолія Гриценка, на засіданні були присутні 14 членів комітету. Їхні голоси розділилися порівну: 7 членів комітету проголосували за ратифікацію договору і 7 - проти.

Гриценко повідомив, що члени комітету доручили йому направити голові Верховної Ради Володимиру Литвину листа, в якому вказати, як проводилося голосування з цього питання і прізвища депутатів, які брали участь у цьому голосуванні.

"Я особисто переконаний, що ці угоди ратифіковувати не можна, а тим більше у вівторок", - сказав Гриценко, підкресливши, що дане питання необхно вивчити ретельніше і лише після цього розглядати в парламенті