зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

26.04.10

ПАРЄ закликає країни колишнього СРСР розкрити архіви по голоду 1930-х років

Парламентська асамблея Ради Європи закликає владу Білорусі, Казахстану, Росії та України розкрити свої архіви по голоду 1930-х років.

Таке положення міститься в проекті резолюції по доповіді Данина пам'яті жертв великого Голоду (Голодомору) в колишньому СРСР, який буде обговорюватися в ПАРЄ в середу, 28 квітня, повідомляє РИА Новости.

"Асамблея вітає значну роботу, виконану в Білорусі, Казахстані, Росії і особливо в Україні для полегшення доступу до архівів, і закликає компетентні органи влади цих країн розкрити всі свої архіви і спростити доступ до них всім дослідникам, включаючи дослідників з інших країн", - йдеться в документі.

ПАРЄ закликає й інші країни Ради Європи відкрити свої архіви з даної проблематики, зазначивши, що історики повинні "повно, неупереджено встановити обставини цієї трагедії". Асамблея також просить політиків усіх держав Ради Європи утримуватися від будь-яких спроб чинити політичний вплив на дослідників і не передбачати результати дослідження з цієї теми.

У проекті резолюції наголошується, що " тоталітарний сталінський режим, який існував у СРСР, привів до жахливих порушень прав людини, позбавивши мільйони людей їхнього права на життя". Крім того, ПАРЄ констатувала, що в результаті масового голоду, викликаного навмисними діями і політикою радянського режиму постраждали мільйони людей у Білорусі, Казахстані, Молдові, Росії і в Україні.

ПАРЄ наголосила, що Україна постраждала найбільше. Також вона констатувала, що в Казахстані "рахунок жертв масового голоду йшов на мільйони". Вона зауважила, що і в регіонах Росії, де виробляли зерно, голод "забрав мільйони життів у селах і містах". Населення Росії "в абсолютному вираженні понесло найбільші втрати в результаті радянської сільськогосподарської політики", наголошується в документі.

Як повідомлялося, перед депутатами Парламентської асамблеї виступить Президент України Віктор Янукович. Раніше глава російської делегації в Асамблеї Костянтин Косачев заявив, що ПАРЄ навряд чи підтримає ініціативу України про визнання масового голоду в СРСР на початку 30-х років минулого століття геноцидом українського народу.

Нагадаємо, в січні юридична комісія ПАРЄ схвалила внесені представником Великобританії поправки до доповіді і проекту резолюції про голод у СРСР, запропонувавши визнати його Голодомором та геноцидом українського народу.