зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

31.03.10

Відомому російському журналу зробили попередження за розголошення державної таємниці

Федеральна служба з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнадзор) зробила відомому російському журналу Власть попередження про неприпустимість порушення закону про ЗМІ, який забороняє журналістам розголошувати державну таємницю.

Про це повідомило саме видання.

Лист Роскомнадзора надійшов до редакції 24 березня, уточнює Власть. Відомство, ґрунтуючись на висновку "фахівців Міноборони Росії", знайшло держтаємницю в довіднику про ракетні війська стратегічного призначення (РВСП) На большом ракетном, який вийшов у 49-му числі журналу за 2009 рік.

Роскомнадзор вважає, що в матеріалі містяться "узагальнені відомості, що розкривають дислокацію, призначення, дійсні найменування, бойовий склад РВСП, що не підлягають відкритому оголошенню згідно з міжнародними зобов'язаннями РФ, тобто належать до інформації, що становить державну таємницю і мають ступінь секретності "таємно" і "цілком таємно".

Як наголошують у редакції журналу, всі відомості в довіднику почерпнуті з відкритих джерел, у тому числі з офіційних сайтів президента Росії, Міноборони, головної військової газети Червона зірка і навіть з порталу Одноклассники.ru. Влада має намір оскаржувати попередження Роскомнадзора.

Це вже не перший випадок, коли довідники журналу викликають невдоволення військових. Коли у 2002 році з'явився перший матеріал серії Вся російська армія, який викликав великий інтерес, за фактом публікації було порушено кримінальну справу також про розголошення держтаємниці.

Тоді редакція змогла довести свою правоту, і справу було закрито.

У 2003 і 2005 роках, коли перевидавалася Вся російська армія, справи порушувалися знову, але були закриті. В інших довідниках, що виходили пізніше, склад злочину не шукали або, можливо, знайти не змогли, відзначає журнал.