зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

29.07.10

ФСБ посилює вплив на росіян

Росія розширила повноваження Федеральної Служби Безпеки у спосіб, що викликав тривогу правозахисників.

ФСБ відтепер, як і радянський КДБ, зможе офіційно "попереджати" громадян щодо "створення умов" для злочину.

Будь-яка особа, яка перешкоджає роботі офіцера ФСБ або відмовляється дотримуватись застережень чи виконувати вимоги співробітника ФСБ, може бути покарана штрафом або до 15 діб утримання під вартою.

Групи правозахисників побоюються, що ФСБ у такий спосіб опиняється поза обмеженнями закону, тобто всемогутньою.

Президент Росії Дмитро Медведєв підписав суперечливі поправки до закону "Про Федеральну службу безпеки" (ФСБ) після того, як обидві палати загалом проурядового парламенту жваво його обговорили і затвердили.

Сергєй Міронов, спікер верхньої палати - Ради Федерації – однак заявив, що Служба Федеральної Безпеки має достатньо владних повноважень і без нового законодавства.

Влада ФСБ "давно вийшла за розумні межі"

Російські правозахисні організації закликали президента Медведєва не підписувати законопроект, заявивши, що його формулювання є занадто розпливчасті і надають можливості для зловживань.

Особливе занепокоєння викликає розділ нового закону про надання ФСБ права "офіційно попереджати громадянина про неприпустимість дій, які створюють умови для вчинення злочину".

Президента Медведєва закликали накласти вето на законопроект. Правозахисна організація "Меморіал" заявила, що влада ФСБ "давно вийшла за розумні межі", і що нові повноваження більш властиві прокуратурі, ніж спецслужбі.

"Меморіал" звинуватив ФСБ у намірах запровадити "профілактичні" заходи, якими користувалися в часи КДБ для переслідування дисидентів.

Після розпаду СРСР у 1990-ті роки, ФСБ поступово нарощувала силу, особливо при Володимирі Путіні, який її очолював у 1998-99 роках, перш ніж стати прем'єр-міністром, а потім президентом.

Офіційно наголос у роботі ФСБ робиться на боротьбі з внутрішнім тероризмом, який поширюється з Чечні та з інших регіонів Північного Кавказу.

Проте критики вважають, що розширення повноважень ФСБ було використане, щоб залякати легальну опозицію до Кремля.