зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

29.07.10

Іспанія хоче судити "вбивць" Процюка

Верховний Суд Іспанії постановив, що інцидент у Багдаді в 2003 році, під час якого загинув оператор іспанського каналу "Телесінко" Хосе Коусо, є кримінальною дією, і з приводу неї можна висувати обвинувачення.

В тому ж інциденті 8 квітня 2003 року, коли американський танк обстріляв готель "Палестина", загинув український журналіст агентства "Рейтер" Тарас Процюк.

Іспанський суддя наказав розшукати й затримати з метою екстрадиції трьох американських солдатів, звинувачених у загибелі журналістів.

Як передають іспанські агентства новин, суддя також попросив Генеральну Юридичну Раду дозволити поїздку до Іраку восени для огляду місця події.

Верховний Суд віддав розпорядження Національному Високому Суду знову відкрити справу щодо розслідування загибелі пана Коусо. Аргументом суду було те, що військова стратегія "шоку і жаху" ("shock and awe") в кримінальному сенсі є відповідальністю тих, хто керує цими операціями.

8 квітня 2003 року американський танк вистрелив ракетою по готелю "Палестина" в Багдаді, де традиційно зупинялися і звідки зйомку вели журналісти. Тарас Процюк і Хосе Коусо загинули, ще кілька репортерів отримали поранення.

Після інциденту базований у Нью-Йорку Комітет Захисту Журналістів зробив висновок, що напад на журналістів хоч і не був навмисним, але його можна було уникнути. Комітет вважав, що персонал танку думав, що стріляє по бойовиках. Внутрішнє розслідування американської армії виправдало трьох військових, що були в танку.

Проте в Іспанії суд вважає, що сержант Шон Ґібсон, капітан Філіп Волфорд та підполковник Філіп ДеКамп мають відповідати перед судом.

Їх звинуватили у вбивстві і злочині проти міжнародної спільноти.