зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

30.07.10

Українська Севастополю "не по кишені"

Нещодавній візит до Севастополя мера Москви Юрія Лужкова, який подарував місту проект будівництва нової російської школи, знов пожвавив місцеву полеміку, чи потрібні Севастополю поряд з московськими школами школи українські.

Юрій Лужков ніколи не приїжджає до Севастополя з порожніми руками.

"Я привіз у подарунок Севастополю проект загальноосвітньої школи на 22 класи. Дарую повний комплект документації. Вважайте, що Москва вам зараз одразу подарувала 3 мільйони доларів, які коштує це проектування. І ми готові з Севастополем вирішувати питання і щодо інвестицій, і щодо багато чого іншого, що є об'єктом взаємного інтересу", - сказав Юрій Лужков міському голові Севастополя Валерію Саратову під час підписання програми співпраці двох міст.

Російським школам - "Так!"

Це вже друга профінансована владою Москви російська школа у місті, де базується російський Чорноморський флот.

Кілька років тому, ще за президентства Віктора Ющенка, у Севастополі розпочали також будівництво української школи-колегіуму. Але через брак грошей його спорудження зупинили. Міський голова Валерій Саратов каже, що як не просила місцева влада 21 мільйон гривень на підведення комунікацій до будівлі, Міністерство регіонального розвитку дало лише п'яту частину замовленого.

І поки законсервований "недобуд" чекає грошей, місцева влада розмірковує, як перетворити школу на щось більш поліетнічне, щоб діти могли вже з першого класу вивчати і українську, і англійську, і російську.

В.Саратов: "Безумовно (уряд давав на цю справу гроші), там буде з першого класу вестись викладання української. Але я би хотів, щоб у цій школі-колегіумі з першого класу велось викладання і англійської, і російської. Ми маємо усвідомлювати, що людина, яка зараз мешкає в Україні, повинна говорити українською мовою вільно. У той же час, моя позиція щодо російської ні на йоту не змінилась. Адже для майже 90% севастопольців рідна мова - російська. Ми зробимо все, щоб наші діти краще за всіх в Україні знали і російську, і українську і англійську…"

Три - в одному?

Вони зараз навіть у назві вже не вживають словосполучення "українська школа-колегіум". І це дуже небезпечно, тому що школу, може, і добудують, але вона не буде українською.
Микола Владзімірський

Натомість, координатор громадського комітету "Український Севастополь" Микола Владзімірський сказав Бі-Бі-Сі, що тримовний варіант зруйнує сам задум створення суто української школию.

"Вони зараз навіть у назві вже не вживають словосполучення "українська школа-колегіум". І це дуже небезпечно, тому що школу, може, і добудують, але вона не буде українською. Хоча у місті мешкає близько 70 тисяч українців", - каже пан Владзімірський. Всього у Севастополі - 380 тисяч мешканців.

Підміну понять вбачає і севастопольський політолог та історик Ігор Лосєв:"Сьогодні вже можна було почути від пана Саратова, що, може, і буде колись така школа, але вже слово "українська" там не присутнє.

Себто, такий елемент розмивання. Щоб формально - українське, а насправді…

У нас у Криму та Севастополі не можна віддавати багато речей на відкуп місцевій номенклатурі. Нічого не буде. Допоки є жорсткий центральний контроль, щось буде робитись. Не буде такого контролю, не буде нічого. Буде суцільний саботаж".

Українська - для "пташки"

Поки триває заочна полеміка, бути чи не бути першій суто українській школі у Севастополі, проросійськи налаштована громада не втрачає нагоди скаржитись на утиски російської мови.

На думку ж координатора громадського комітету "Український Севастополь" Миколи Владзімірського, тривають утиски саме української. І викладають її у Севастополі скоріше для "пташки".

"У Севастополі просто немає можливості навчатися державною мовою в окремій школі, щоб весь процес був державною мовою. Мова, звичайно, вивчається в окремих школах, але повного процесу такого немає: є лише окремі класи", - сказав Бі-Бі-Сі Микола Владзімірський.

Наразі на будівництво школи-колегіуму в Севастополі Міністерством регіонального розвитку і будівництва України виділено близько 40 мільйонів гривень. Загальна ж кошторисна вартість будівництва севастопольської школи-колегіуму становить 62 мільйони гривень.