зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

03.06.10

Ухвалення законопроекту «Про судоустрій та статус суддів» зруйнує підвалини України як демократичної та правової держави, - нардеп.

Ухвалення законопроекту «Про судоустрій та статус суддів» як закону зруйнує підвалини України як демократичної та правової держави, поставить під пряму загрозу дію принципу верховенства права, відкриває шлях до правового свавілля та політичного волюнтаризму, повного знищення незалежного суду, вважає народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко, заступник голови комітету Верховної Ради України з питань правосуддя Олена Шустік.

Нардеп зазначила положення запропонованого законопроекту, що вступають в конфлікт з Основним законом щодо:

- порядку утворення і ліквідації судів загальної юрисдикції;

- порядку визначення кількості суддів у судах;

- порядку призначення суддів на адміністративні посади і звільнення з цих посад;

- необґрунтованого розширення повноважень Вищої ради юстиції і Державної судової адміністрації;

- фактичного позбавлення Верховного Суду України судових функцій через створення вищого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ;

- суцільної спеціалізації судової системи.

Зокрема, за словами народного депутата, проект відносить призначення та звільнення керівників судів до відання Вищої ради юстиції, що суперечить ст. 131 Конституції та рішенню КСУ №14-рп/2001, де зазначено, що право призначення суддів на адміністративні посади в судах загальної юрисдикції на неї не поширюється.

О.Шустік зазначила, що згідно запропонованому проекту закону, Президенту всупереч Основному закону надається право ліквідовувати суди. Тоді як ст. 106 Конституції України передбачено лише повноваження Президента України утворювати суди. Водночас питання визначення кількості суддів у суді, що є складовою частиною процесу утворення суду, віддано на розсуд Міністра юстиції.

Особливе занепокоєння, за словами заступника голови комітету з питань правосуддя, викликає дроблення вертикально інтегрованої судової влади на кілька спеціалізованих автономних гілок, тобто руйнування єдиної системи судів загальної юрисдикції. «Це суттєво звузить процесуальні можливості судового захисту фізичних та юридичних осіб, призведе до протилежної судової практики», - вважае вона.

Нардеп також звернула увагу на те, що головне науково-експертне управління ВР вбачає у створенні Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ появу окремого касаційного суду. Проте, створення такого суду (під назвою "Касаційний суд України") рішенням КСУ №20-рп/2003 було визнане таким, що не відповідає Конституції. Нелогічним також виглядає перегляд вищим спеціалізованим судом рішень неспеціалізованих загальних судів.

На думку О.Шустік, цим проектом закону Верховний Суд України майже повністю усувається від здійснення правосуддя. «Тобто фактично знищується як судовий орган. Майже всі остаточні рішення ухвалюватимуть спеціалізовані суди. Це суперечить Конституції України, рішенням Конституційного Суду України, рекомендаціями Венеціанської комісії та ПАРЄ», - вважає вона.

Народний депутат відзначила, що проект унеможливить однакове застосування положень законодавства судами, призведе до формування кількох відокремлених одна від одної і замкнених на відповідні вищі спеціалізовані суди різновидів судової практики, в кожному з яких по-різному будуть трактуватись і застосовуватись одні й ті ж норми законодавства.

О.Шустік також зазначила, що проти прийняття цього законопроекту застерігають експерти Ради Європи, зокрема Ханна Северинсен, яка висловила серйозну стурбованість нормами законопроекту.