зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

03.06.10

Українські політики стають блогерами

Українські політики приєднуються до прикладу закордонних колег і починають заводити свої особисті блоги в інтернеті. За 100 днів перебування при владі свій блог у одній із соціальних мереж завів і Президент Віктор Янукович. Але наскільки активно користуються українські політики блогами і чи насправді це роблять вони чи їхні помічники?

Інтернет-блоги - явище не нове серед користувачів всесвітньої мережі. Однак українські політики завели собі блоги або сторінки у соціальній мережі відносно недавно.

У порівнянні із активністю відомих світових політиків дописи українських президента чи колишнього прем’єр-міністра можуть виглядати досить простими і малоцікавими.

Віктор Янукович більше дописує до соціальної мережі Твіттер. Там – нічого особистого, записи мають суто офіційний характер і радше нагадують стрічку новин, ніж персональний блог. Серед останніх записів - "Програма економічних реформ України на 2010-2014 рр. "

Один із лідерів опозиції Юлія Тимошенко зареєструвалася в іншій соціальній мережі - Фейсбук. Записи екс-прем’єр-міністра уже більш персоніфіковані, вона ділиться своїми думками про політичну ситуацію у країні та іноді відповідає на коментарі своїх прихильників.

Користувачі соціальних мереж, утім, сумніваються, що насправді політики ведуть свої блоги самостійно. Це можуть робити їхні помічники чи референти. У цьому, приміром, впевнений політолог і активний блогер Євген Костенко.

"Зрозуміло, що помічники. Елементарна річ – ви заходите у Фейсбук і ведеться запис, коли ця людина в телевізорі. У Януковича є плюс, у нього є молодий син, і саме син впливає на ці речі. [А] Литвин не вміє працювати на комп’ютері. Якщо ви подивитися, на його столі навіть нема мишки!"

М’ясний рулет у блозі Чавеса

Натомість, лідери інших держав освоїлися у блого-сфері, а навіть ті, хто долучився до неї нещодавно, одразу ж стали активними їх дописувачами. Чи не найяскравіший приклад - президент Венесуели Уґо Чавес. Ось один із його дописів на соціальній мережі, Твіттер:

"Сьогодні приготував собі м’ясний рулет із солодкими хлібом і корицею. Доброго дня, Венесуело! У мене сьогодні прекрасний день у Буенос-Айресі. Віва революція! Віва Болівар!"

Крім персонального блогу, який Уґо Чавес веде щоденно і пише нові записи мінімум тричі на день з усіх можливих місць свого перебування, щотижня він веде телепрограмму «Алло, президенте!», яка триває близько п’яти годин.

Весь цей час Уґо Чавес спілкується зі своїми міністрами, глядачами, жартує, сміється і навіть надсилає повітряні поцілунки.

Кремль уповноважений заявити

На офіційному сайті президента Росії Дмітрія Медведєва також є відеоблог. Та на відміну від Чавеса, російський президент у своєму блозі майже не жартує. Переважно говорить про справи, а також оприлюднює дуже резонансні заяви.

Так було із зверненням пана Медвєдєва до колишнього українського президента Віктора Ющенка улітку 2009 року. Зокрема пан Медведєв зазначив тоді:

“Офіційний Київ зайняв відверто анитросійську позицію у зв’язку з воєнним нападом режиму Саакашвілі на Південну Осетію”.

Записує свої блоги пан Медвєдєв у різноманітних місцях – то він біля джипу у пустелі розповідає про перспективи співпраці з країнами Африки, то у зимовій куртці з двоголовим орлом у Сочі вітає з Новим роком і цікавиться думкою росіян про Олімпіаду, то у салоні свого літака розповідає про враження від переговорів у Латинській Америці.

У одному зі своїх відеоблогів російський посадовець розповідає про своє хоббі:

”Якщо у мене вільна хвилинка, я намагаюся фотографувати. Роблю я це не тільки в домашніх умовах, я беру з собою камеру практично в будь-яке відрядження. Мені подобається фотографувати людей, але в силу моєї роботи це непросто. Це буде доволі дивно виглядати, коли я вибіжу з фотоапаратом і почну когось фотографувати… Загалом, я віддаю перевагу цифрі, але іноді бавлюся плівкою”.

Віршики і фото від президента наддержави

Президент США Барак Обама вів свій персональний блог протягом першого року свого президентського терміну, однак потім, як написано на офіційному сайті Білого дому, зрозумів, як важко його постійно оновлювати новими записами, тож залишив цю ідею.

Однак усі попередні записи збережені і кожен бажаючий може їх прочитати. Блоги американського лідера – про особисте. Один із останніх записів - про відпустку, яку Барак Обама вирішив провести на Гаваях:

”Це був важкий рік для мене. Дві війни, тривалі дебати про систему охорони здоров’я, криза на фінансових ринках. Ви можете назвати. Мені треба відпустка. Я заслуговую на відпустку. На Різдво я поїду на Гаваї. У минулому я орендував будинки на пляжі Кайлуа. Звичайно, вони були гарні, але ж я тепер президент! ”

Барак Обама пише назву готелю, де він перебуватиме, розміщує фотографію будівлі і жартує, що тепер вона буде окупована американським президентом на період Різдва.

Загалом, в усіх своїх нотатках Барак Обама жартує, зокрема, і над собою. Наприклад, в одному із блогів він пише, що відмовився зустрітися із норвезьким королем і цим образив весь нобелівський комітет, який вшанував його Премією миру.

Або пише іронічний віршик про телеканал «Фокс», журналісти якого зауважили, що Обама поводиться по-дитячому. Майже кожен запис президента США супроводжується зображенням – знімком або фотоколажем.

Особистий блог на партійному сайті

Британський прем’єр, лідер консерваторів Девід Камерон особистого блогу не має, але він та його дружина Саманта Камерон дописують на сайті його партії.

Востанньому блозі, датованому 25 травня, лідер британських консерваторів розповідає про свої враження від промови Королеви на першій сесії нового Парламенту:

”Промова Королеви показує якість нашої влади. Це ані вузькопартійний список поверхневих цілей, які легко привертають увагу. Ані список побажань, що мав би задовольнити корисливі інтереси. Це практична програма цілком досяжних планів узгоджена з національними інтересами”.

Політолог і блогер Євген Костенко вважає: українські політики надають мало уваги Інтернету тому, що ця сфера для них особисто не є захоплюючою. З іншого боку, вони не вірять, що ця аудиторія є настільки значною, щоб до неї звертатися:

”У свій час це зрозумів Тоні Блер і він виграв за рахунок цього. І Барак Обама зрозумів… Сьогодні наші політики, аналізуючи виграш людей, бачать в цьому суто формальний ключ – у мене є блог, і я виграю. Вони не розуміють, що це кулькова ручка, треба навчитися спілкуватися. Те, що обговорюється в блогах має бути корисним для прийняття рішень”.

Утім, не лише українські політики мало спілкуються в інтернеті. Приміром, прем’єр-міністр Італії, медіамагант і власник футбольного клубу «Мілан» Сільвіо Берлусконі блоги пише не часто. Він привертає до себе увагу в інший спосіб – він співає і навіть записав музичний альбом, а для близького оточення пан Берлусконі навіть влаштуває живі концерти.