зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

05.06.10

Світовий банк розкритикував Україну за соціальний популізм

Cоціальний популізм гальмує зростання економіки в Україні, вважає директор Світового банку поУкраїні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер. Про це він заявив під час круглого столу «Антикризові стратегії для України: як відновити кредитування економіки», що відбувся у Києві за ініціативи Ліги фінансового розвитку, представництва Світового банку й тижневика «Дзеркало тижня».

За словами банкіра, одним з ключових факторів стримування економічного розвитку держави є структурні проблеми з дефіцитом державного бюджету, коли «ціна на газ 80 доларів - для домогосподарства, тоді як держава купує газ за 230 доларів», а «пенсійна система генерує доходи на 4-5% менше, ніж витрати на її функціонування».

Зазначені дисбаланси, які уряд не взмозі виправити, не дозволяють сконцентруватися на ефективному управлінні державними інвестиціями для реалізації інфраструктурних та енергозберігальних проектів, зазначив він. «Це ті сфери, на які витрачають кошти всі уряду світу. Україна виділяє на це 1% ВВП, в той час як економіки Європи, а особливо Азії, які швидко розвиваються, - від 5 до 10 відсотків ВВП», - наголосив Мартін Райзер.