зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

18.06.10

Поляки помітили, що Кирил не проти «заволодіти» титулом «Патріарха Московського, Київського та всієї Русі»

Зростання активності Московської патріархії та особисто партіарха Кирила в Україні констатували польські журналісти. Аналізуючи дії Предстоятеля РПЦ, як йдеться у матеріалі газети «Rzeczpospolita», можна простежити його бажання «заволодіти» титулом «Патріарха Московського, Київського та всієї Русі».

Зокрема, газета опублікувала матеріал, в якому журналіст стверджує, що з обранням Президентом України Віктора Януковича Московський патріарх Кирил все частіше говорить про «єдиний російський простір» – так званий «руський мир», до якого сміливо і без застережень включає Україну.

«Без сумніву, він сам не має нічого проти такого титулу, проблемою однак є Митрополит Володимир, Предстоятель УПЦ (МП). Він мусив би відійти, щоб Главою української Церкви став Кирил», – пояснив польському журналісту український політолог Кость Бондаренко, – пише РІСУ.

Як далі сказано в матеріалі, експансія Московського патріархату в Україні триває, оскільки Президент Янукович рішуче підтримує саме Московську церкву. Про це, як стверджує журналіст, свідчать факти: і часте відвідання Патріархом Кирилом України, і благословення новообраного Президента тощо. За словами Бондаренка, Патріарх Московський тісно співпрацює з Президентом Російської Федерації. Концепція «єдиного російського простору», на думку політолога, має на меті насамперед зміцнити становище Дмитра Медведєва на виборах 2012 року. А Православну церкву використовують у цій ситуації як впливовий інструмент російської політики.

«Тому таким важливим для нас є створення Помісної православної української Церкви. Однак дорога для досягнення цієї мети – далека. На сьогодні українські священики з Московського та Київського патріархатів, а також з УАПЦ ведуть закулісні розмови. Можливо, дійде хоч би до часткового возз’єднання? Проте на заваді стоять і міжособистісні суперечки», – підсумував політолог.