зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

18.05.10

Таємні руки Москви

Newsweek опублікував статтю "Російське повернення боргу", присвячену політиці Москви на пострадянському просторі. На думку автора, після епохи "оксамитових революцій" Росія відновлює контроль в ближньому зарубіжжі, добиваючись зміни нелояльних до неї лідерів. Як випливає із статті, в рамках цієї політики Москва ставить своїм першочерговим завданням прибрати президентів Грузії і Білорусії Михайла Саакашвілі і Олександра Лукашенка.

"Переживши хвилю 'кольорових революцій', які привели до влади прозахідних лідерів, Кремль нарешті повертає собі своє", - відзначає Newsweek, нагадуючи, що вже цього року Росія отримала "два скальпи - президента України Віктора Ющенка і президента Киргизії Курманбека Бакієва".
"Хоча було б перебільшенням говорити, що Москва стала єдиним архітектором українських президентських виборів лютого і киргизького безладного перевороту квітня цього року, очевидно, вона зіграла в цих подіях ключову роль", - йдеться в статті. У Киргизії Москва підтримала опозицію, а в Україні дала зрозуміти виборцям, що перемога Віктора Януковича відкриє нову еру дешевого газу і зростаючої торгівлі. "Більше того, стратегічні перемоги цього року надихнули Кремль на подальшу зміну режимів у регіоні, який росіяни називають ближнім зарубіжжям", - пише журнал.

На думку видання, тепер першочерговим завданням Кремля стає зміна президента Грузії Михайла Саакашвілі, якого вважають "перешкодою на шляху нормалізації двосторонніх відносин", і відхід президента Білорусії Олександра Лукашенка, останніми кроками якого стала вимога платити за перебування на території республіки російських баз, а також надання притулку поваленому киргизькому президенту Курманбеку Бакієву.

Втім, на думку Newsweek, "в порівнянні з епохою Путіна" сьогоднішня Росія діє гнучкіше, більшою мірою в стилі реальної дипломатії. Як приклад таких відносин журнал називає нещодавню поїздку до Москви на 65-ліття Перемоги Ніно Бурджанадзе, а також часті візити в російську столицю іншого лідера опозиції Зураба Ногаїделі. Що стосується Білорусії, то, за версією Newsweek, Москва готова зробити ставку на Андрія Саннікова - колишнього заступника глави МЗС, який перейшов в опозицію і очолив громадянську кампанію "Європейська Білорусія".

В самій Грузії публікація в Newsweek, в якій згадується Ніно Бурджанадзе, викликала новий сплеск полеміки про "руку Москви". "Природно, Кремль проявляє цікавість до Ніно Бурджанадзе і Зураба Ногаїделі саме з тією метою, аби з їх допомогою спробувати дестабілізувати обстановку в країні", - сказав депутат від правлячої партії "Єдиний національний рух" Нугзар Циклаурі.

У свою чергу білоруський опозиціонер Андрій Санніков підтвердив неодноразові контакти з представниками МЗС Росії і Держдуми. Що ж до взаємин з Росією в разі обрання його президентом, то він вважає, що "Союзна держава - це фікція, яка плутає все у відносинах Москви і Мінська, а російська військова база на території Білорусії має бути предметом переговорів".