зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

07.11.10

Тягнибок: Ми не екстремісти, а українські націоналісти


Однією з несподіванок місцевих виборів стало зростання підтримки ультра-радикальної партії Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

У разі підтвердження попередніх результатів виборів "Свобода" може мати більшість на Тернопільщині, Львівщині та Івано-Франківщині.

Як вдалося цій відносно новій партії здобути голоси виборців у Галичині, яких називають консервативними і чому за "Свободу" голосувало чимало людей в інших регіонах?

Лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок в інтерв’ю Українській службі Бі-Бі-Сі заперечив заяви тих, хто вважає успіх "Свободи" тимчасовим, а велику кількість голосів, особливо у західних областях - радше протестним голосуванням проти політики уряду, та беззубої опозиції.

Олег Тягнибок: Коли півтора роки тому відбувалися вибори до Тернопільської обласної ради, і “Свобода” показала результат 34,69%, ті самі аналітики говорили абсолютно ті самі речі: що це є тимчасовий успіх, що це, мовляв, успіх не “Свободи”, а результат інших подій, які відбувалися.

Але я переконаний, що практично повторивши той самий результат, але не тільки в Тернополі, а й у Львові та Івано-Франківську, отримавши вперше фракції у радах на Волині, Рівненщині, Вінниччині, Житомирщині, Хмельниччині, Чернівеччинні, у Київській області, ледь не отримавши фракції в обласних радах на Полтавщині і Харківщині, “Свобода” підтвердила, що вибір громадян був абсолютно свідомий. Звісно, зараз багато хто намагається пояснювати нашу перемогу чи то Табачником, чи то сваркою між БЮТ і "Нашою Україною". Але насправді українці підтримали українців, я переконаний, що їх вибір є виваженим.

Бі-Бі-Сі: Багато хто називає вашу партію радикальною або екстремістською, і до певної міри порівнюють із подібними націоналістичними рухами у європейських країнах. Наприклад, з Національним фронтом Ле Пена у Франції, з Британською національною партією. Ви дійсно відчуваєте ідейну спорідненість з цими партіями і чи вважаєте вашу партію екстремістською?

Олег Тягнибок: Ми не є екстремістами, ми є українськими націоналістами. А те, що “Свобода” має контакти з європейськими націоналістами, - це правда, ми входимо в Альянс національних рухів Європи, який був нещодавно створений - окрім Національного фронту Франції туди входять націоналістичні партії з Італії, Угорщини, Швеції, Іспанії, Великої Британії та інших країн. Ми відчуваємо зараз ренесанс націоналізму в Європі.

Приклад - лідер австрійської партії “Свобода”, змагаючись за посаду міського голови Відня, кілька тижнів тому, отримав 27% голосів - в абсолютно успішній Австрії. Це сприймається нормально в Європі, нещодавно також був успіх шведських націоналістів, які вперше пройшли у парламент цієї держави, не говорячи вже про успіх кількамісячної давнини угорських націоналістів.

Так що немає нічого дивного у перемозі “Свободи” в західних областях України, оскільки це ще одне підтвердження того, що українці є європейською нацією, отже ті тенденції, які сьогодні відчуваються в Європі, так само є в Україні. Основне, що нас об’єднує з європейськими націоналістами – це бажання захищати національну ідентичність у своїх країнах, а також боротьба проти нелегальної міграції.

Бі-Бі-Сі: Чи виступає “Свобода” за приєднання України до Європейського Cоюзу?

Олег Тягнибок: “Свобода” вважає, що українці є європейською нацією, і ми повинні шукати максимально шляхи зближення з Європою. Але як і представники вище перерахованих європейських націоналістичних політичних сил (які, до речі, представлені у Європарламенті), ми вважаємо, що потрібно будувати Європу вільних націй.

Європу ми бачимо як такий собі квітник, в якому кожна квіточка має свій колір та запах, свою красу, але при цьому всі квітки знаходяться в одному квітнику. Мусить бути якась структура, яка об’єднає всі європейські країни, але ми виступаємо категорично проти надструктур, брюссельського чиновництва – налаштованого сьогодні проросійськи, яке погрузло у корупції та конфліктах і не дає можливості відстоювати національну ідентичність кожної країни.

Бі-Бі-Сі: Навіть якщо відкинути бюрократичну сторону Європейського Союзу, чи усвідомлюєте ви, що деякі ваші програмні гасла, наприклад, заборона абортів (окрім визначених медичною потребою випадків), преференції за етнічною ознакою чи ворожість до імігрантів, вони суперечать ліберальним європейським принципам?

Олег Тягнибок: Абсолютно ні, ми є європейська партія, ми хочемо, щоб Україна розвивалася по європейському шляху. Але сьогодні Європа нам так само не пропонує одних тільки позитивів, і весь цей негатив, який нині спостерігається в Європі, ми не дуже б хотіли приймати в Україну, а позитив - однозначно так.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: