зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

04.08.10

Янукович наведе порядок. Без Меджлісу

Президент України Віктор Янукович заявив, що в розвитку Криму і в інвестиціях на півострові зацікавлені і Росія, і Європейський Союз, і країни СНД.

Така заява пролунала під час програмної наради в Сімферополі щодо стратегічного розвитку Криму.

Пан Янукович, який від початку липня відпочиває у Криму, назвав півострів перлиною "не лише України, але і цілого світу".

Перлина, але...

За словами президента, розвиток Криму безпосередньо пов'язаний із розвитком України. Він додав однак, що Крим у своєму розвитку зупинився, але це пов'язане, за словами президента Януковича, не з відсутністю програм розвитку, а з проблемами у їхньому виконанні.

На нараді президент пообіцяв також вирішити проблемні питання із землею в Криму. Він каже, що доручив правоохоронцям провести службове і кримінальне розслідування за фактами порушення земельного законодавства як органами влади, так і юридичними та фізичними особами.

Болючі теми

За словами Віктора Януковича, "перш ніж братися за програму розвитку Криму, треба навести в автономії порядок".

Президент зауважив, що вже поверхова перевірка виявила величезні порушення земельних відносин у Криму, і вказав, які заходи будуть вживатися: "Там, де порушені закони України при виділенні землі, треба буде фіктивним власникам повернути землю державі, і ми навіть не будемо називати їхніх прізвищ. Там, де буде спротив, треба буде піти по повній програмі: слідство, суд."

Кореспонденти Бі-Бі-Сі в Криму звертають увагу на те, що проблема із землекористуванням в автономії є предметом тривалих протистоянь і звинувачень у корупційних діях.

Особливо гостро проблема земельних ділянок поставала в другій половині 1990-их у зв'язку з поверненням до Криму корінного народу - кримських татар, депортованих 18 травня 1944 року радянським режимом Йосипа Сталіна.

Бойкот Меджлісу

Напередоні великої наради щодо стратегії розвитку Криму представники Меджлісу кримськотатарського народу відмовилися брати участь у зустрічі з президентом України Віктором Януковичем.

У заяві Меджлісу пояснили, що президентська адміністрація змінила формат зустрічі, запросивши на неї представників скандально відомих політично-громадських утворень.

Лідер Межлісу Мустафа Джемілєв в інтерв'ю Бі-Бі-Сі сказав, що його не влаштовує формат зустрічі, запропонований командою президента:

"У нас була домовленість з президентом, що він відвідає усі поселення кримських татар, а потім на Раді представників кримськотатарського народу при президенті, тобто з Меджлісом кримськотатарського народу, обговоримо всі проблеми. Але зараз раптом вони змінили формат і сказали, що поряд з представниками Меджлісу будуть і опозиційні до нього якісь політичні сили. Є у нас декілька таких угруповань деструктивних, основне завдання яких, я думаю, займатися розколом серед кримських татар. У тому числі це ті люди, які свого часу зверталися до президента Росії Мєдвєдєва, в період російсько-грузинської війни, з проханням про допомогу від, буцімто, геноциду України. Тобто, по суті, запрошували танки до Криму. Я думаю, що президент наврядчи знає тих людей, яких йому підсунули. Тому ми звернулися до Віктора Януковича, аби він переглянув свою позицію. Ми завжди готові до цієї зустрічі, ми бажаємо цієї зустрічі. Не тому, що нам дуже вже хочеться з президентом побачитися, а тому що є проблеми, які потрібно вирішувати на державному рівні".