зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

09.08.10

Львів’яни вибрали Європу, а не "совок"

9 серпня у Львові громадянська кампанія «Вперед!» провела театралізовану акцію, під час якої перехожим пропонували зробити вибір щодо майбутнього України. Терези з шальками «Європа» та «совок» були встановлені біля пам’ятника І.Франку. Кожен міг проголосувати, кинувши монетку в одну з двох шальок.


З одного боку терезів четверо молодих людей, одягнені у шапки-вушанки, з пляшкою "вадяри" та огірками, демонстрували переваги радянського способу життя. Вони закликали перехожих голосувати за повернення до Радянського союзу. "Для прихильників "совка" акція - двотижнева подорож у Сибір у товарному вагоні!", - рекламував через гучномовець один з організаторів акції.


З іншого боку терезів шестеро хлопців та дівчат у вишиванках та з книжками закликали львів’ян проголосувати за Європу – за цивілізованість та освіченість.


Через півгодини дійства шалька з надписом "совок" була порожньою, а з надписом "Європа" - важкою від монет. Перехожі, які кидали монети у "європейську" шальку, ставали поруч зі студентами у вишиванках та закликали інших також вибрати Європу. Стрілка на терезах вказувала шлях України до Європи.


Як розповів один з організаторів акції Володимир Крижанівський, більшість активістів кампанії "Вперед!" - студенти.


"Ми також залучили львівських письменників", - каже Володимир. На акцію до пам’ятника Франку завітали письменники Іван Лучук, Надія Мориквас, Марія Якубовська, Любомир Сеник, Звенислава Чабан-Леус, Оксана Думанська та Марія Весна.