зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

13.08.10

Родичі жертв Скнилівської трагедії шоковані діями Януковича

Родичі жертв Скнилівської трагедії обурені призначенням Сергія Онищенка на посаду командувача Повітряних сил Збройних сил України.

Голова громадської організації "Скнилівська трагедія" Стефан Козак заявив, що спочатку таке повідомлення викликало у багатьох родичів жертв страшної трагедії шок і бажання вдатися до акцій протесту. "Але всі розуміють, що укази президента не мають зворотної дії, а тому акції батьків, які втратили своїх дітей нічого не дадуть", – зазначив Стефан Козак.

"Єдине що залишилось для потерпілих – це написати звернення до президента, у якому вони могли би висловити своє обурення і пояснити позицію, каже голова організації. Хоча, призначаючи Онищенка, президент добре знав про минулі судові процеси за його участі і решти генералів-фігурантів справи трагічного авіашоу", – зазначив Козак. Тому, таке призначення інакше як "ганьбою для України та міністерства оборони і неповагу до згорьованих батьків" громадська організація назвати не може, - повідомляє Deutsche Welle.

Нагадаємо, 12 серпня Президент України Віктор Янукович призначив Сергія Онищенка командувачем Повітряних сил Збройних сил.

Як відомо, Сергій Онищенко був одним з фігурантів справи щодо трагедії на військовому аеродромі Скнилів у 2002 році, однак у 2008 Апеляційний військовий суд Центрального регіону його виправдав.

Нагадаємо, 27 липня 2002 року на військовому аеродромі "Скнилів" внаслідок падіння літака Су-27 загинули 77 осіб, зокрема 28 дітей. Ще 500 осіб визнані судом потерпілими.

24 червня 2005 року Військовий апеляційний суд Центрального регіону у Львові оголосив вирок шести льотчикам. На даний час покарання у в’язниці відбуває лише пілот Володимир Топонар.

Кримінальні справи щодо чотирьох генералів Генеральна прокуратура виділила в окреме провадження.

11 червня 2008 року Військовий апеляційний суд Центрального регіону виправдав чотирьох колишніх керівників Військово-повітряних сил України, причетних до організації авіашоу на Скнилівському аеродромі: першого заступника головнокомандувача Військово-повітряних сил Сергія Онищенка, колишнього головнокомандувача ВПС генерал-полковника запасу Віктора Стрельникова, колишнього заступника головнокомандувача ВПС з бойової підготовки генерал-лейтенанта запасу Олександра Волошенка і колишнього заступника начальника з бойової підготовки генерал-майора запасу Володимира Алексєєва.