зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

06.07.10

"Рада" проти "Совєта": позов у Криму

Політичний оглядач популярного кримського тижневика "Собитія" Заїр Акадиров звернувся до суду із вимогою скасувати перейменування Верховної Ради Криму у Верховний Совєт.

Журналіст стверджує, що постанова про перейменування кримського парламенту є нелегітимною, оскільки, як каже пан Акадиров, згідно із законом про вибори до Верховної Ради Криму, 12 травня закінчились чотирирічні повноваження депутатів цього скликання і тому, теоретично, їхні рішення не мають жодної юридичної сили.

Заїр Акадиров серед причин, що спонукали його подати до суду, називає і прагнення заощадити державні кошти в умовах кризи.

Можна уявити, які гроші будуть викинуті не тільки, щоб змінити цю вивіску перед фасадом будівлі, але й поміняти значки, посвідчення, штампи, бланки
Заїр Акадиров

З.Кадиров: "Ми зараз обрали, на наш погляд, найбільш популістське рішення, яке не несе в собі якоїсь значимості. І ще один важливий момент, чому ми обрали саме це рішення: воно ж зараз, в умовах глибокої економічної кризи, вимагатиме додаткових економічних витрат! Які це витрати, ніхто не каже, але уявіть собі, що це дуже великий штат, це мінімум 100 депутатів, у яких є помічники, радники, величезний штат самого парламенту. Тобто можна уявити, які гроші будуть викинуті не тільки, щоб змінити цю вивіску перед фасадом будівлі, але й поміняти значки, посвідчення, штампи, бланки."

Як каже кримський журналіст, якщо він виграє суд, це створить прецедент, завдяки якому можна буде оскаржити будь-яке рішення кримського парламенту, що було прийняте після 12 травня. В тому числи й останні скандальні рішення про надання російській мові статусу регіональної.

Верховний Совєт Криму був, є і буде!... Ми будемо судитися, будемо захищати в суді свою правоту. Буде Верховний Совєт Криму!
Володимир Константінов

Натомість, опоненти пана Акадирова стверджують, що каденція цього скликання кримського парламенту буде дійсною, аж доки не відбудуться нові вибори.

Коментуючи для Бі-Бі-Сі позов журналіста, спікер кримського парламенту Володимир Константінов заявив, що з питанням каденції будуть розбиратися юристи, а от стосовно назви парламенту, вона, як стверджує спікер, однозначно залишиться у формі «совєт».

"Верховний Совєт Криму був, є і буде!... Ми будемо судитися, будемо захищати в суді свою правоту. Буде Верховний Совєт Криму!" - каже спікер.

Науковець та експерт Київського Національного університету імені Т.Г. Шевченка Віктор Пушкар вважає, що рішення кримського парламенту на кшталт зміни назви - це спроба відвернути увагу суспільства від справжніх соціально-економічних проблем, зберігаючи при цьому рейтинг.

Водночас позов Заїра Акадирова експерт вважає корисним явищем для суспільства: "Якщо ми всі будемо мовчати в таких випадках, як скажімо, встановлення пам'ятника Сталіну, перейменування "ради" на "совєт" і інші подібні речі, то їх стане більше і, зрештою, символічне повернення до Радянського Союзу стане справжнім поверненням."