зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

16.06.10

У Литві садитимуть до в’язниці за виправдання злочинів СРСР та нацистської Німеччини

15 червня, Сейм Литви прийняв поправки до Кримінального кодексу, якими встановив кримінальну відповідальність за прилюдне виправдання, заперечення або применшення міжнародних злочинів, злочинів СРСР або нацистської Німеччини щодо Литви чи її жителів.

Як повідомляє прес-служба парламенту балтійської республіки, за це рішення проголосували 68 членів Сейму, проти - 5, ще 32 депутати утрималися.

Згідно з прийнятими поправками, кримінальна відповідальність загрожує "особам, що публічно підтримують випадки геноциду, військові злочини або інші злочини проти людяності, визнані такими правовими актами Литви, Європейського Союзу чи рішеннями міжнародних судів, що набрали чинності". Також кримінальна відповідальність загрожує тим людям, які такі випадки піддадуть запереченню чи применшенню.

Крім того, до відповідальності притягуватимуть тих, хто публічно висловить підтримку скоєній проти Литви агресії СРСР і нацистської Німеччини, випадкам геноциду, направленого проти жителів Литви, тим, хто стане "заперечувати і зменшувати масштаби скоєних у 1990-1991 роках тяжких і особливо тяжких злочинів, здійснених проти Литви і її жителів".

За порушення закону передбачений штраф, обмеження свободи або позбавлення волі строком до двох років, але лише у тому випадку, якщо заперечення або применшення цих злочинів було здійснене у загрозливій або образливій формі, або сприяло порушенню громадського порядку.

Нагадаємо, у вересні минулого року цей законопроект пройшов перше читання у литовському Сеймі. Тоді за його прийняття висловився 41 парламентар.

За день до того, 29 вересня, Сейм Польщі ухвалив поправки до кримінального кодексу, згідно з якими за виробництво матеріалів, що пропагують нацистську і комуністичну ідеології, а також їхнє поширення загрожує до двох років тюремного ув’язнення.