зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

29.05.10

Табачник хоче прибрати з підручників "нісенітницю" про Голодомор

Міністр освіти і науки України Дмитро Табачник збирається прописати у навчальній програмі з історії, що Голодомор - загальна трагедія, а не геноцид. До того ж у підручниках має бути зазначено, що найвищі втрати сільського населення, понад 41 відсотка, були у Саратовській області. Про це він розповів під час "гарячої лінії" у "Комсомольській правді в Україні".

Так, Д.Табачник, відповідаючи на питання, чи не є суб'єктивним викладання історії в Україні, сказав: "Наше Міністерство зараз працює над найскладнішим питанням - це визначення стандартів освіти, тому що "нісенітниця" з гіперболізацією тільки однієї форми оцінювання - це не реформа, а обдурювання учнів і обман суспільства".

За словами Д.Табачника, "вчитель зобов'язаний виконувати навчальну програму, але у ній треба чітко прописати, що Голодомор 1933 року, - це спільна трагедія народів України, Росії, Білорусі, Казахстану, і вказати, скільки людей померло від цієї біди у кожній з республік. До того ж, написавши правду, що найвищі втрати сільського населення, понад 41 відсотка, були у Саратовській області".

Тоді, впевнений Міністр, вчитель не зможе "промивати голови школярам відповідно до своїх суб'єктивних поглядів".

Крім того, Д.Табачник збирається ініціювати "розвантаження" підручників з української літератури, прибравши звідти сучасних письменників. "Існує європейська, французька традиції: там у школах не вивчають творчість живих письменників, оскільки ще не закріпилися естетичні критерії", - зазначив Міністр.