зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

19.05.10

Львівська "Свобода" вимагає в Росії вибачитися перед українським народом

18 травня близько 40 представників Львівської міської організації ВО «Свобода» пікетували Генеральне консульство РФ у Львові. Громадський порядок під час пікетування забезпечувало близько 20 правоохоронців.

Як поінформував депутат Львівської міської ради Іван Гринда, пікетування відбувається у межах Всеукраїнської акції ВО "Свобода", яка сьогодні пікетує усі консульства і посольство РФ в Україні у зв’язку з візитом президента РФ Д. Медведєва.

І. Гринда передав почесному консулу РФ у Львові Є. Гузєєву звернення.

"Теперішня політика Російської Федерації стосовно України викликає серйозне занепокоєння у значної кількості українців. Заяви та діяльність перших осіб вашої держави часом різко суперечать цивілізованій міждержавній мові спілкування. Постійне втручання у внутрішні справи України підтверджує, що імперський реванш стає основною ідеєю зовнішньої політики РФ. Проглядаються неабияка спраглість російських можновладців до територій, що входили до складу колишнього Радянського Союзу. Якщо раніше такі ідеї виголошували лише одіозні політики на зразок Лужкова чи Затуліна, то тепер їх відкрито озвучують найвищі посадовці Росії.

Зважаючи на наведені факти ЛМО ВО "Свобода" вимагає:

1)негайно припинити втручання у внутрішні справи України

2)припинити експансію російських ЗМІ в український медіа-простір

3)Уневажнити неоколоніальні угоди щодо перебування ЧФ РФ у Криму.

4)припинити репресії щодо українських ГО в РФ.

5)Відкрити українські школи в Росії, відповідно до кількості діючих в Україні шкіл з російською мовою навчання та адекватно їх фінансувати, забезпечити безперешкодне функціонування українських ЗМІ та церков у Росії.

6)Офіційного вибачення перед усім українським народом за образливі висловлювання про національних героїв України та за зневагу пам’яті жертв геноциду-голодомору в Україні у 1932-1933 рр.", - зазначено у заяві.

Коли Іван Гринда вийшов із консульства, він повідомив, що представник Російської Федерації не приймає жодних претензій до його держави. Проте консула попросили передати звернення ЛМО ВО "Свобода" у посольство в Київ.

І. Гринда зазначив, що ВО "Свобода" вимагатиме оприлюднення угод щодо українсько-російської співпраці у різних сферах, підписаних учора президентами двох країн та іншими офіційними представниками двох держав.