зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

04.04.10

Березовський: Існує тісна кооперація між чеченськими екстремістами і ФСБ

Російський бізнесмен Борис Березовський в ефірі радіо Свобода прокоментував теракти в Москві і Кизлярі.

Відповідаючи на питання про теракти, які відбулися в Росії - це рецидив старих хвороб або симптом поглиблення кризи?, Березовський відповів: "Мені здається, що і те і інше, якщо вже чесно сказати".

"По-перше, ясно, що ні одна з серйозних проблем нової Росії з точки зору держави не вирішена. З іншого боку, звичайно, виникає питання: чому зараз і кому це потрібно, хто за цим стоїть? Мені здавалося, що останні роки люди якось заспокоїлися, особливо в Москві. І ось те, що сталося, безумовно, - явне свідчення того, що, на жаль, віз і нині там ", - сказав він.

"Я кардинально не згоден з таким трактуванням політики, яку проводив Борис Миколайович Єльцин, коли він обпікся на першій чеченській війні і зробив єдино вірний висновок, що цього в жодному разі не можна повторити. І звісно, не було навіть ідеї когось купувати персонально , а була ідея привести туди бізнес. Більш того були зроблені серйозні кроки в цьому напрямку, але все змела друга чеченська війна, початоком якої, по суті, була в Дагестані провокація ФСБ влітку 1999 року. Нібито там все зробив Шаміль Басаєв і так далі, а насправді це, звичайно, була спецоперація ФСБ, яка давно готувалася ", - вважає Березовський.

"Вся справа в тому, що існує досить тісна кооперація між чеченськими екстремістами і ФСБ. Жодних сумнівів у цьому немає, і насправді, навіть якщо повернутися до цього ж останнього теракту в Москві, є дуже важливе питання: така операція, добре підготовлена, а за якими ж з причин була спроба мінімізувати число жертв? ", - сказав Березовський.

"Тому що, звичайно, станься цей вибух у тунелі, а не на станції, кількість жертв була б зовсім іншою. І з точки зору організаторів, якщо вже вони такі відірвані і так хочуть дошкулити, то чому ж вони вчинили в такий спосіб? Так що у мене дійсно немає ніяких сумнівів ", - наголосив він.

"Так, я вважаю, що зв'язок між екстремістами і ФСБ ніколи не переривався. І коли я був заступником секретаря Ради безпеки Російської Федерації, займався Чечнею, звичайно, це дихання взаємозв'язку чеченських суперекстремістів і російських супер-яструбів, звичайно, відчувалося", - додав він.

Нагадаємо, 1 квітня, газета Коммерсант повідомила, що однією з смертниць, які вчинили теракти в московському метро, могла стати вдова знищеного лідера Гудермеських бойовиків Мархама Устарханова. Проте незабаром стало відомо, що оперативники порівняли фотографії смертниць з зображенням Устархановой і прийшли до висновку, що вони не збігаються.

***

29 березня в результаті двох терактів в московському метро загинули 40 людей, поранення отримали більше 80 осіб. За даними ФСБ, вибухи здійснили дві терористки-смертниці. При цьому керівництво Служби безпеки заявило, що до терактів у московському метро причетне угрупування з Північного Кавказу.

31 березня сайт ісламістів Kavkazcentr.com розмістив відео, на якому лідер північнокавказьких екстремістів Доку Умаров, що іменує себе Аміром неіснуючої держави Імарат Кавказ, заявив, що атака в московському метро була організована за його особистим наказом.