зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

11.11.10

Не лише бандури і цимбали: Людмила Янукович у пошуках місії


Дружина президента Януковича Людмила, яка живе у Донецьку, а не разом з чоловіком у Києві, і рідко показується на люди, а також не бере участи у закордонних візитах, висловила амбітну мету "об'єднати Україну".

Про це бажання вона заявила в Донецьку під час презентації культурно-просвітницького проекту "Захід-Схід".

Амбітний проект

Проект об'єднання Заходу та Сходу України пані Янукович презентувала зі сцени Донецького театру опери та балету, який вона відвідує дуже часто.

У Донецьку лунають бандури та цимбали - приїхала Івано-Франківська обласна державна філармонія.

У залі оперного театру - дружина президента України Людмила Янукович. Вона підтримує культурно-мистецький проект "Схід - Захід".

Зазвичай мовчазна перша леді навіть виходить на сцену, аби сказати вітальне слово. Виявляється, із губернатором Івано-Франківщини Михайлом Вишиванюком, який приїхав до Донецька, родина Януковичів - давні друзі.

Керівник Прикарпаття був гостем на вінчанні Януковичів у вересні 1997 року, коли теперішній президент ще обіймав посаду голови Донецької обласної державної адміністрації.

"Повірте, я була кілька разів у самому місті Івано-Франківську, і в області. І в захваті від того порядку, який там є. Дорогі мої, гадаю, сьогоднішній вечір складеться просто по-доброму, по-сімейному. То були зірки світового балету, а це приїхали наші, українські. Чого ж тут хвилюватися чи боятися? Всі свої. Я бажаю вам усім молитися, вірити, сподіватися, терпіти, прощати", - каже пані Янукович.

Театр - одне з небагатьох місць, де можна зустріти дружину президента.

Людмила Янукович мешкає в Донецьку і до Києва переїжджати не збирається. Як раніше пояснювала вона сама - хоче бути ближчою до родини старшого сина Олександра та онуків. Перша леді мало світиться на публіці: випадки, коли би пані Людмила говорила промову, місцеві журналісти можуть перерахувати на пальцях однієї руки.

Найвідомішим та найцитованішим її виступом стала промова на мітингу в Донецьку під час Помаранчевої революції. Цитати про "наколоті апельсини" та "американські валянки" зробили дружину Януковича відомою на всю країну, а сама вона стала об‘єктом для кепкувань.

Проте донеччани знають свою землячку з іншого боку. Про неї розповідають як про набожну і віддану родині людину.

Людмила Янукович пояснила, чому вона підтримала проект "Схід - Захід":

"Немає цього кордону. Я бувала в Івано-Франківську, бувала в сім‘ї Михайла Васильовича.

Нормальні, гарні люди. Ми відпочивали і у Львівській, і в Івано-Франківській областях, і з Віктором Федоровичем, і з друзями. Ми дуже багато по західній Україні поїздили. Усюди приймали нас із задоволенням і з любов‘ю. Так, як ми приймаємо гостей. А сьогодні - просто свято душі та іменини серця. Проект Схід - Захід - це не лише мій проект, його робили кілька людей. Може, там є і моя піщинка, я ніколи не ставлю собі це в заслугу".

Тост українською

Проект "Схід - Захід" реалізує Благодійний фонд Вадима Писарєва - народного артиста України, який є давнім другом родини Януковичів.

Пані Людмила - частий гість в оперному театрі, де Писарєв є художнім керівником. Невдовзі у рамках проекту відбудеться відкриття балетної школи Вадима Писарєва в Івано-Франківську, гастролі донецького балету в західній Україні, прем‘єра балету "Лісова пісня" в Донецьку.

Виступи Івано-Франківської обласної державної філармонії відбулися в чотирьох містах Донеччини.

У кожному з них публіка із захватом приймала музикантів. Багато хто почув уперше бандури, трембіти та цимбали.

Волонтер реабілітаційного центру "Райдуга" із Донецька Ольга Демидова каже, що їй "дуже сподобалося, що на цьому концерті були представники нашого красивого українського суспільства - дружина президента, губернатори. Гадаю, вони не лише нам доставили задоволення, але й самі побували у світі гарної музики".

Художній керівник академічного камерного оркестру "Harmonia Nobile" з Івано-Франківська Олег Герета каже, що зустріч була "унікальною":

"Я вперше в своєму житті зустрівся із дружиною президента. Це незабутнє, як і кожна зустріч із людьми. Що дає підстави вважати, що проект буде унікальним і успішним? Те, що якщо ти зустрівся тут із людьми, і вони так гарно сприймають твою творчість і твоє мистецтво, - я не допускаю, щоб на цьому контакт закінчився. Це для мене - знайомство на все життя".

Музиканти розповіли, що на банкеті після концерту Людмила Янукович виголосила тост українською та підійшла особисто до кожного з учасників концерту. Кажуть, особливо дякувала першій скрипці Наталії Мандриці.

Заступник голови правління Благодійного фонду Вадима Писарєва Владислав Дрегер розповів, що програма "Схід - Захід" не обмежиться лише мистецтвом, а до його реалізації залучать громадськість.

Політологи вважають, що "Схід - Захід" може стати тим проектом, який змінить ставлення до дружини Президента України і самого голови держави у західній Україні - регіоні, де на останніх місцевих виборах проголосували здебільшого за опозиційні сили.

Політолог Олександр Палій в інтерв'ю Українській службі Бі-Бі-Сі висловив думку, що "це зумовлено тим, що досвіди публічних виступів нинішньої першої леді країни не були надто успішними і це визнавав навіть сам нинішній президент".

Він радить не порівнювати роль нинішньої Першої леді з діяльністю її попередниці Катерини Ющенко. А саму ініціативу поєднання Сходу і Заходу України вважає гідною уваги.

Олександр Палій каже, що це варто вважати логічним продовженням приходу до влади команди нинішнього президента.

Ліна Кущ, Донецьк

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: