зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

19.08.10

Уряд підсумовує дискусію про податки. А вона була?

В Україні завершується громадське обговорення проекту податкового кодексу.

Мінфін разом з податковою влаштовували спеціальні круглі столи у кількох регіонах, збирали пропозиції поштою і через Інтернет. Це сталося після того, як спроба ухвалити кодекс на початку літа провалилася.

У серпні представили новий проект. А 19 серпня міністр фінансів та голова податкової влаштовують велике зібрання, де спробують підбити підсумок обговоренню цього документа.

Коли прем‘єр Микола Азаров презентував проект податкового кодексу на засіданні уряду, він сказав, що Україна має реальну можливість "отримати економічну конституцію держави". На цей документ, за словами прем‘єра, країна очікувала всі роки її незалежності, тобто майже два десятиліття.

Слухаючи промову Азарова, представники парламентсько-урядової коаліції, сформованої Партією регіонів, тоді ще сподівалися, що податковий кодекс вдасться ухвалити влітку, тобто Клацнути до депутатських канікул. Однак проект цього документу Клацнути наразився на критику не лише опозиції, Клацнути експертів, громадських організацій, представників малого та середнього бізнесу, а й президента. Після того, як кодекс пройшов перше читання у парламенті, Клацнути Віктор Янукович сказав, що його потрібно доопрацювати.

На початку серпня новий проект надрукували в Урядовому кур‘єрі, і уряд запросив громаду до дискусії. Однак кореспонденти розповідають, що обговорення кодексу в регіонах перетворилося на формальність.

На офіційному форумі Міністерства фінансів спеціальна тема "Проект податкового кодексу" протягом двох тижнів зібрала 53 відповіді. Це непоганий показник для форуму невеличкого українського райцентру. Але чи це досить для сайту Мінфіну? На інших майданчиках, наприклад, на популярних інтернет-порталах, проект податкового кодексу збирав у десятки разів більше відгуків. Тож чи врахує Кабінет міністрів думку громадськості?

Політичні оглядачі, що стежать за цим процесом, - скептичні. Вони стверджують, що проект кодексу доопрацьовується зовсім не в тих кабінетах, де збирають громадську думку.

Економічні експерти також бачать у документі бажання його авторів врахувати передусім позиції різних груп впливу великого бізнесу. Втім, багато хто наголошує, що навіть у такому вигляді кодекс буде кращим за сотні податкових законів і нормативних актів, що часто суперечать один одному.
Джерела: http://www.bbc.co.uk/ http://article-blogger.blogspot.com/