зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

02.05.10

Міліція затримала членів Свободи, щоб "опитати"

Міліція у суботу зранку затримали чотирьох членів право-радикального Всеукраїнського об'єднання "Свобода" як свідків у справі про порушення порядку під час протестів 27 квітня біля стін Верховної Ради.

Серед затриманих, яких пізніше відпустили, були заступник голови організації Андрій Мохник, член політради Ігор Мірошниченко, заступник голови Київської міської організації Андрій Іллєнко та керівник "Студентської свободи" Руслан Андрійко.

У постанові міліції йдеться, що затримані "через гучномовці та інші звукові прилади викрикували образливі брутальні вислови загального характеру, спрямовані на адресу посадових осіб органів державної влади з настійливими вимогами виконати їх безпідставні бажання, внаслідок чого порушено спокій місцевих жителів".

Речник київської міліції сказав, що прокуратура і міліція Києва розслідує кримінальну справу за фактом порушення громадського порядку біля Верховної ради і, що представників ВО "Свобода" допитували в рамках цієї кримінальної справи, щоб вони могли "щось пояснити щодо цих невеличких заворушень".

Речник Володимир Поліщук заявив Бі-Бі-Сі, що представників Свободи викликали, щоб "опитати".

"Насправді нікого не затримували, до слідчого управління Головного управління МВС у м. Києві викликались, щоб опитати по справі що стосується порушень біля Верховної ради 27 квітня Мохника, Мирошниченка та Андрійка. Вони прибули з адвокатами, поспілкувалися зі слідчими, і залишили стіни київської міліції. Тобто наразі затриманих представників ВО "Свобода" в київській міліції немає", - сказав речник.

На питання Бі-Бі-Сі чому їх привезли примусово до міліції Володимир Поліщук відповів:

"Я йшов десь о 8 годині ранку біля КПП, сам особисто бачив спокійно стоячого одного з представників "Свободи", який очікував коли слідчий нашого слідчого управління забере його у кабінет і поспілкується.

Деякий час вони не з'являлися на допит до слідчого, було судове рішення про примусовий привід до міліції, і щоб вони дали пояснення».

У слідчому управлінні мені підтвердили, що присилали, запрошували, але вони не відгукнулися на ці заклики".

Версія ВО "Свободи"

Речник ВО "Сводоба" Юрій Сиротюк сказав Бі-Бі-Сі, що під час затримання до кожного з чотирьох представників Свободи "в хату прийшли по три міліціонери":

"Позавчора подзвонили з Кримінального розшуку до заступника голови ВО "Свобода" Андрія Мохника запросили його на дачу свідчень з приводу подій під Верховною радою 27 квітня.

Він сказав, що з'явиться, якщо це буде відповідно процедурно оформлена, тобто якщо йому буде вручена повістка.

А сьогодні зранку до нього, Андрія Іллєнка, Ігоря Мірошниченка та Руслана Андрійка приїхали представники міліції, які подзвонили зранку і сказали, що хочуть вручити повістку.

Замість повістки про виклик, вони показали постанову слідчого про примусове доставлення в головне управління МВС у м. Києві. Тобто прийшло до кожного в хату по три міліціонери".

Юрій Сиротюк підтвердив, що затримані опитувалися як свідки, а не обвинувачені у кримінальній справі і що згодом усіх затриманих відпустили.