зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

28.10.10

Правила і "поняття" місцевих виборів


Донецькі комуністи звинуватили Партію регіонів у тому ж, у чому її звинувачує опозиція: у створенні перешкод для участі у виборах тих кандидатів, які не є висуванцями "регіоналів", а також у намірах сфальсифікувати результати виборів.

Комуністи, які мають на Донбасі набагато помітнішу підтримку, ніж у інших областях, стали, фактично, чи не найзапеклішими опонентами Партії регіонів на батьківщині президента.

Комуністи: від союзників такого не чекали

"На першому етапі формування територіальних виборчих комісій Партія регіонів захопила більшість, у тому числі ввівши до комісій людей, які формально не є членами цієї партії. Комуністи, як члени коаліції спочатку не звернули на це увагу, бо ж ми вважали, що це наші союзники", - сказав Бі-Бі-Сі керівник обласної організації Компартії Микола Кравченко. Далі, каже він, ці союзники почали знімати з виборів у мажоритарних округах висуванців КПУ, а також не допустили комуністів до членства у комісіях.

Тепер донецькі комуністи обіцяють акції протесту, а після виборів - ініціювання референдуму про нелегітимність обласної і міської Рад, просять допомоги ОБСЄ, Ради Європи, преси і президента.

Один із лідерів Компартії вважає, що такі дії політичних союзників - це місцева ініціатива тих, кого називають "донецькими" у значно ширшому розумінні, ніж територіальна приналежність.

"Мені здається, що президент розбереться з тими, хто намагається зробити з нього "чисто донецького" президента. Замість того, щоб працювати на імідж президента і об'єднувати Україну, вони діють так, щоб повісити на нього певні ярлики", - каже Микола Кравченко.

Поки що донецькі комуністи утримуються від закликів до центральних органів партії вийти із пропрезидентської більшості, але кажуть, що робитимуть висновки після 31 жовтня, коли матимуть інформацію з усієї України. Хоча і зараз, зізнається Микола Кравченко, від однопартійців в інших областях доводиться чути подібні приклади.

Опозиція: популярних політиків зніматимуть із виборів

Один із лідерів партії "Батьківщина" і заступник голови парламенту Микола Томенко каже, що після того, як Партія регіонів одержала контроль над виборчими комісіями, втілюється інший план - не допустити до балотування кандидатів, які можуть скласти конкуренцію висуванцям "регіоналів" у мажоритарних округах і на посади мерів міст.

"Розпочався процес (і як ми поінформовані, в останній тиждень він набере масового характеру) планового зняття із реєстрації найпопулярніших місцевих політиків. Якщо за даними внутрішніх соціологічних досліджень висуванці Партії регіонів не можуть розраховувати на перемогу, аналізуються списки, визначаються популярні політики-опоненти, і саме вони зніматимуться із реєстрації", - твердить Микола Томенко.

Поки що масових прикладів зняття із реєстрації списків тих чи інших партій, кандидатів у депутати у мажоритарних округах чи кандидатів на посади міського голови, як про це заявляє Микола Томенко, немає. Хоча, порівнюючи ці факти із попередніми виборчими кампаніями, їх помітно більше, і тенденція цілком явна: не зареєстровані або зняті кандидати представляють різні політичні сили, але тільки не Партію регіонів.

Механізм зняття із реєстрації - передбачуваний: опонентом подається скарга до виборчої комісії на порушення виборчого законодавства, комісія скаргу розглядає і більшістю голосів ухвалює рішення.

У Кременчуку на Полтавщині так зняли кандидата від "Батьківщини", депутата парламенту і президента футбольного клубу "Ворскла" Олега Бабаєва, якого називають головним конкурентом чинного міського голови - Миколи Глухова.

Невмотивованим називає "Фронт змін" зняття свого кандидата на посаду мера у Комсомольську Полтавської області Сергія Перепела.

Були також зняті із реєстрації кандидати на посаду міського голови у Бердянську - Петро Гончарук (громадська організація "Єдиний Бердянськ") та у Мелітополі - Олександр Волков ("Народна Самооборона").

Виборчі комісії як вершителі долі виборів

Саме виборчі комісії сьогодні стали головними вершителями долі виборів, каже голова Комітету виборців України Олександр Черненко, оскільки вони за новим законом про вибори місцевих органів влади одержали значні права.

"І нерівне представництво у комісіях, і упереджене ставлення цих комісій під час реєстрації кандидатів - є в нормах закону. І це було закладено ще на етапі його ухвалення. Зараз формально виконується закон, його буква, але ми розуміємо, що це далеко від стандартів демократичних виборів, тому що немає пропорційного представництва: ні в комісії, ні під час виборчого процесу.

Тому якщо Комуністична партія дуже переймається тим, що її дискримінують, то навіщо вона голосувала за закон про вибори, який дозволяє таку дискримінацію?", - сказав Олександр Черненко в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

Повернутися у виборчий бюлетень кандидати можуть, оскарживши у суді рішення виборчої комісії.

Однак той таки новий закон про вибори суттєво ускладнив систему оскарження.

Президент Віктор Янукович за десять днів до виборів закликав губернаторів та інших керівників областей створювати рівні умови для ведення виборчої кампанії усіма політичними силами. І визнав, що випадки втручання влади у виборчий процес є.

Віктор Янукович пообіцяв "блискавичну" реакцію у разі, як державний чиновник втручатиметься у вибори чи заважатиме агітації будь-якої політичної сили. Президент демонструє, що може вплинути виключно на своїх підлеглих - чиновників. А політична боротьба, мовляв, це справа партій. Так само у Віктора Януковича чи його адміністрації є залізний аргумент: вони не втручаються у роботу виборчих комісій, а лише забезпечують вільні вибори і вільне волевиявлення громадян.

Але ж зараз проблема не у тому, чи вільно виборець зможе кинути бюлетень у виборчу скриньку. А у правилах (чи поняттях?), які є реаліями цьогорічної виборчої кампанії.

Світлана Дорош

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: