зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

15.05.10

Табачник «забув» про сотні тисяч розсекречених документів і вирішив повернути в підручники історію радянського зразка, – В’ятрович

Новий міністр освіти «забув» про сотні тисяч розсекречених документів і вирішив повернути в підручники історію радянського зразка. Але ігнорування фактів є несумісним з наукою та академічною етикою, – зазначив історик Володимир В’ятрович. Про це ЗІК повідомив прес-центр ЦДВР.

«Я побоююся, що у виконанні Табачника, з огляду на тенденції в російській історіографії, це буде повторення «Короткого курсу історії ВКП (б)», який був написаний Йосипом Сталіним», – розповів історик.

В’ятрович переконаний, що такими питаннями повинні займатися фахівці, історики нашої країни. «Тим більше, що йдеться про підручники, які є одним із атрибутів державності, разом з прапором і гімном держави. Тому якесь зовнішнє втручання в національні підручники щонайменше дивне», – сказав він.

За словами В’ятровича, потрібно виводити цю проблематику в публічну площину, вести дискусії і вимагати від нової влади запобігання переглядів історії та підручників на догоду політичній кон’юнктурі.

«Те, що робить нинішня влада – лише бажання повернути всіх у підручники радянського зразка, – зазначив науковець. – Ці погляди давно застаріли, не відповідають новітнім дослідженням істориків і давно спростовані сотнями тисяч розсекречених архівних матеріалів. Саме на цій базі раніше і були оновлені підручники та шкільні програми».