зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

15.05.10

Сєверодонецьк просить Януковича зняти з Лужкова статус персони нон ґрата

Депутати міської ради прийняли звернення до Президента Віктора Януковича з проханням зняти з мера Москви Юрія Лужкова статус персони нон ґрата в Україні.

Як повідомляє Ъ-Украина, автори звернення з блоку Наталії Вітренко вважають, що Лужков відіграє велику роль у розвитку економічних, соціально-культурних і наукових зв'язків між Україною і Росією.

"Ми впевнені - це (дозвіл на в'їзд Лужкова в Україну) стане не тільки дружнім дипломатичним кроком у відносинах з нашим стратегічним партнером - Росією, але і позитивно відіб'ється на цілій низці регіонів України, зокрема, на нашому місті", - йдеться у зверненні.

Як розповіла газеті начальник прес-служби Сєверодонецької міськради Олена Соловйова, питання про Лужкова не стояло на порядку денному сесії, і його було внесено депутатами вже в ході вчорашнього засідання. За інформацією Соловйової, звернення підтримав 41 депутат із 43 присутніх на сесії (всього в міськраді 55 депутатів). Від голосування утрималася фракція БЮТ, до якої входять двоє людей.

"Свого часу на з'їзді в Сєверодонецьку, що проводила Партія регіонів, Лужков закликав до роз'єднання України. Для нас це неприйнятно. Ми не проголосували проти тільки тому, що Лужков - почесний громадянин Сєверодонецька", - пояснив Ъ позицію фракції БЮТ її голова Сергій Самарський.

Як повідомлялося, СБУ 12 травня 2008 заборонила в'їзд до України мерові Москви Юрію Лужкову у зв'язку з його заявами в Севастополі на святкуванні 225-річчя Чорноморського флоту РФ 11 травня. Тоді під час свого виступу мер Москви заявив, що питання Севастополя "залишилося невирішеним" і його слід передати Росії.

Водночас, у грудні 2009 року мер Сєверодонецька Володимир Грицишин вручив у мерії Москви посвідчення почесного громадянина Сєверодонецька меру російської столиці Юрію Лужкову.