зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

15.05.10

Янукович вважає, що Чорноморський флот стоїть у Севастополі понад 300 років

Президент України Віктор Янукович в інтерв'ю Всесвітній службі Бі-бі-сі заявив, що Чорноморський флот стоїть у Севастополі вже більш ніж 300 років.

"Чорноморський флот на цій базі стояв і стоїть вже більш ніж 300 років. У тому числі і всі роки незалежності України. Це питання не нове", - заявив Янукович.

За його словами, тільки за роки незалежності України за цю базу Росія не заплатила жодного цента. "Сьогодні тільки за перші 10 років Росія заплатить близько 40 млрд доларів у вигляді компенсації ціни за газ. Це питання було обумовлено економічною кризою - у світі та в Україні", - зауважив Президент.

"Ми стояли перед вибором: створити ситуацію, як у Греції, або знайти компенсатори, які скоротили б дефіцит бюджету. Ми їх знайшли, це нам вигідно. Крім того, Чорноморський флот сьогодні надає близько 70 тисяч робочих місць у Криму", - додав він .

***

2 (13) травня 1783 Азовська флотилія (11 кораблів) увійшла в Ахтіарську бухту (Кримський півострів), де було закладено Севастополь, що став головною базою флоту (з 1804 - головним військовим портом). Пізніше сюди ж прибули 17 кораблів Дніпровської флотилії. Ці кораблі склали ядро нового флоту.

У 1785 році було затверджено перший штат Чорноморського флоту в складі 12 лінійних кораблів, 20 фрегатів, 5 шхун, 23 транспортних суден, особового складу - 13,5 тисяч осіб. Для управління флотом в Херсоні було створено Чорноморське адміралтейство.