зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

07.05.10

Україна не повинна дивитися на Росію як на єдиного можливого економічного партнера, – експерт

Розглядаючи можливості продовження співпраці з Росією чи відновлення цієї співпраці, треба завжди розглядати різні варіанти економічного співробітництва. Не виключено, що можна буде ще когось залучити і не дивитись на Росію як на єдиного контрагента для вирішення тих чи інших питань. Про це сьогодні, 7 травня, повідомив директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський.

Він вважає, що кожен варіант можливого економічного співробітництва України та Росії потрібно розглядати окремо. Якщо йдеться, наприклад, про літакобудування, то треба зважати на історичні зв’язки між Україною та Росією, адже ще за радянських часів існував єдиний літакобудівний комплекс.

За словами Ігоря Бураковського, співпраця у газовій сфері між Україною та Росією на сьогодні є розвинутою і питання об’єднання зусиль у цій сфері є абсолютно слушним.

«Але при цьому треба дивитися на можливі альтернативи. Є Брюссельська декларація, де Україні була запропонована певна допомога з боку Європейського Союзу. Тобто треба об’єктивно оцінювати можливі альтернативи», – наголосив експерт.

«У будь-якому варіанті ми повинні починати з чіткого формулювання, що ми хочемо отримати, які інтереси ми захищаємо і якими будуть середньо- і довгострокові наслідки від відповідного варіанту співпраці – як економічні, так і політичні», – стверджує Ярослав Жаліло.

За його словами, російський капітал уже великою мірою присутній на українському ринку. Наприклад, до 80% української нафтопереробної промисловості – це російський капітал.

«Тому питання полягає не в тому, який капітал залучати. Нам сьогодні треба залучати будь-який капітал. Йдеться про умови цього залучення і про реалізацію певних стратегій», – переконаний експерт.