зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

07.09.10

Бізнес розчарований візитом Януковича в Китай

Візит Віктора Януковича до Китаю не виправдав усіх надій українських бізнесменів.

Коли Китай вперше з офіційним візитом відвідав новообраний президент Франції Ніколя Саркозі, він привіз з собою з поїздки конкретні бізнес-контракти, у тому числі - рішення про будівництво заводу Airbus в м. Тяньцзінь.

У той же час, як пише "Инвестгазета", більшість документів, вже підписаних під час візиту президента Януковича - просто меморандуми, які не передбачають конкретних домовленостей і термінів їх реалізації.

"У рамках поїздки взагалі від початку не були заплановані прориви в конкретних сферах співпраці. Теми зустрічей і зміст двосторонніх документів, вже підписаних президентом, носять загальний характер і більше схожі на переговори про наміри", - не приховує жалю Сергій Капузо, заступник голови торговельно-економічної місії України в Китаї.

У результаті візит Януковича, хоча і дуже важливий і потрібний, виявився не наповненим. Тим часом Україні є що обговорити з Китаєм предметно.

Приміром, Янукович міг би зробити наголос на співпрацю у літакобудуванні та створення авіадвигунів.

"Зараз Пекін здійснює розробку і створення власного великого транспортного літака, далекомагістрального пасажирського лайнера, військового винищувача 5-го покоління і великого гелікоптера, - говорить Капузо.

За його словами, "у всіх цих проектах може брати участь наш авіапром. А поки лише частково бере участь АНТК ім. Антонова" .

Крім того, у сфері інтересів України в Китаї - спільний запуск супутників, атомна та альтернативна енергетика, сільське господарство.

Нарешті, президент міг би домовитися про інвестиції хоча б з боку тих компаній, які вже виявляли бажання працювати в нашій країні.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.epravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/