зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

10.08.10

Україна більше не для людей

Уряд України і Міжнародний валютний фонд підписали меморандум про підвищення ціни на газ для населення, а також про збільшення пенсійного віку для жінок. Незважаючи на всі запевнення прем'єр-міністра Миколи Азарова, тепер українці таки будуть змушені платити за газ більше.

Передвиборні обіцянки його соратника з політичної сили Віктора Януковича про "поліпшення життя вже сьогодні" перетворилися на підвищення цін вже завтра. Влада говорить, що без цього не обійтися. Опозиція - поповнює свої лави і критикує уряд у непослідовності.

Такі потрібні кредити

Однією з причин, чому Янукович зважився на такий невигідний в електоральному відношенні крок, є той факт, що без кредитів Україна навряд чи зможе уникнути статусу "держава-банкрот". Безумовно, можна було піти шляхом Грузії і запустити кардинальні реформи. Проте тоді б довелося скорочувати штат державних службовців, - перевіряти ще раз або звільняти і набирати нових - молодих, активних і які мають всі здібності для проведення жорстких, деколи жорстоких реформ. Віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко вже не раз заявляв про необхідність урахування "грузинського досвіду" для України. Проте слова - словами, а на ділі українська влада чинить з точністю до навпаки. У Грузії сталася лібералізація економіки, влада випустила контроль над бізнесом зі своїх рук і скоротила до необхідного мінімуму кількість дозвільних документів для ведення бізнесу. В той же час в Україні розробляють Податковий кодекс, який інакше як репресивним українські підприємці не називають. "Більшість положень кодексу суперечать нормам Конституції і порушують конституційні права громадян. У такій редакції кодекс підвищує податковий тиск, необґрунтовано збільшує повноваження контролюючих органів без надання дієвого механізму захисту від таких повноважень, а тому сьогодні бізнес говорить тверде "ні!" проекту кодексу і об'єднуватиметься проти його прийняття", - висловив ще в червні ставлення до Податкового кодексу серед бізнесменів партнер юридичної компанії "КМ. Партнери" Олександр Шемякін. А як ще нагодувати найбільший уряд в Європі? На відміну від Грузії, Україна серйозного скорочення штату державних бюрократів не провела.

Більше того, незважаючи на прихід до влади колишньої опозиції, люстрації не було. Колишні "бютівці" стали "тушками", а в обмін за свою лояльність і далі продовжили боротьбу за місця у владі. Політична доцільність "регіоналів" призвела до того, що навіть вірний партієць Нестор Шуфрич був позбавлений своєї посади в МНС ради того, щоб забезпечити ПР підтримку групи екс-губернатора Закарпаття і "сірого кардинала" часів президентства Віктора Ющенка Віктора Балоги.

Принаймні, така версія деяких політаналітиків і самого Шуфрича. Ще одним ударом у романтиків "помаранчевої революції" стало бажання Владислава Каськіва, екс-керівника організації "Пора", яка так завзято боролася з владою Кучми в 2004, працювати на нинішнього президента. Загалом, ні кількісної, ні якісної відчутної зміни в управлінні державою не сталося. А оскільки Україна набрала кредитів, багато з яких необхідно було повертати вже цього року, то гроші на повернення кредитів Україні довелося позичати. Які небезпеки очікують України на цьому шляху, "Подробиці" вже писали. Перша і основна - без справді кардинальних реформ ці кредити нічим буде віддавати. А значить, якщо не сьогодні, то через пару років Україна дійсно буде визнана банкротом. Проте, владу це не зупинило, і було прийнято рішення взяти черговий кредит МВФ. А умовою кредиту було поліпшення української економіки шляхом скорочення "соціальної складової" - підвищення цін на газ для населення і збільшення пенсійного віку. Виходить, українські громадяни заплатили за саму можливість отримати кредит для української влади. Так, підвищення пенсійного віку зараз спостерігається скрізь. В Угорщині, наприклад, через два роки на пенсію можна буде виходити жінкам в 65 років. Але там це викликано "старінням населення" більшою мірою, ніж неефективністю влади. Тим паче, що українська влада недешево коштує народові. Так, Кабмін виділив на обслуговування президента і депутатів близько 100 мільйонів гривень.

Бігом в опозицію

Підписаний з МВФ меморандум має наслідки не лише для пересічних виборців, але і для обраних ними політиків. Від "Партії регіонів", незважаючи на те, що вона при владі, починають відсахуватися прибічники. У перших рядах, як завжди, комуністи. Лідер КПУ Петро Симоненко зв'язав подорожчання газу і подорожчання хліба і вимагає від "регіоналів" не допустити зростання цін на основний продукт. "Я наполягатиму на зниженні ціни на хліб і запропоную уряду докласти для цього всіх зусиль", - сказав Симоненко. Комуністи поки залишаються в коаліції. Але та прудкість, з якою "регіонали" підминають під себе електоральну вотчину "червоних", - Крим (кримський комуніст Леонід Грач навіть готовий піти на союз з кримськими татарами!) говорить про те, що розлучення в "благородному сімействі" коаліціантів залишилося недовго чекати. Та і комуністам складно буде пояснити своєму електорату, що тане з кожним роком, чому вони продовжують перебувати в союзі з "регіоналами", які підняли тарифи і пенсійний вік. А значить, електорат "червоних" перекинеться до інших сил. А це Петру Симоненку, для якого місцеві вибори 2010-го - останній шанс залишитися при владі хоч якось - ні до чого.

Але не лише комуністи тікають з корабля коаліції. Сергій Тігіпко, який має свій партійний проект, вже кілька разів був помічений в критиці влади. Хоча з його поглядами відхід в жорстку опозицію буде дещо проблематичний - адже саме Тігіпко виступав за грошові штрафи для тих, хто не зможе платити за новими тарифами. Адже в меморандумі про це якраз йде мова. "Таким чином, на будь-яку заборгованість з комунальних платежів, накопичену після 1 жовтня 2010 року, нараховуватиметься пеня", - йдеться в меморандумі про боржників. Та і гріх буде опозиції не пригадати, що саме Тігіпко був тим, чиї ініціативи і спонукали МВФ виділити Україні гроші.

Молодий і перспективний віце-прем'єр у відповідь може лише одне - докоряти владі в гальмуванні реформ і в тому, що саме через "регіоналів" Україна не пішла грузинським шляхом, а отже, і мусить позичати гроші.

А тим часом влада продовжує запевняти, що мона зможе перехитрити міжнародний валютний фонд. "На сьогодні вочевидь для правлячої коаліції, для Партії регіонів і для гаранта нашої Конституції Віктора Януковича - в першу чергу, незалежно від наявності будь-яких меморандумів і вимог - це захист малозабезпечених верств населення, яких у нас сьогодні переважна більшість", - відзначив депутат-"регіонал" Колесніченко. Депутат від ПР продовжує запевняти українських громадян, що підписання меморандуму - зовсім нічого не означає, мовляв, рідна партія і уряд відтягнуть терміни підвищення платежів. "Це означає, що попереду у нас - важка, дуже складна перемовна робота з відтермінування цих вимог або диверсифікації. Тому що це один з інструментів - змусити нас зменшити соціальну складову бюджету", - сказав Колесніченко. З іншого боку, МВФ вже неодноразово давав Україні зрозуміти, що лише з підвищенням цін на газ і пенсійного віку, а також з реформуванням всієї "соціалки" Україна отримає гроші. Будемо довше зволікати з реформами - довше будемо без грошей. Це прекрасно знають владарі. Тому вдавати, що можна "відтягнути" виконання вимог МВФ, вигідно лише напередодні виборів до місцевих рад. Саме у цей період опозиція буде особливо жорстко критикувати владу за домовленості з МВФ, адже саме це вдарить у кишені "маленького українця" найбільше. І чим сильнішим буде використання адмінресурсу, тим голоснішою буде критика. Але що відповість Партія регіонів людям, які і так ледве платять за комунальні послуги? Поки ж влада продовжує запевняти громадян, що "погані часи" настануть нескоро. Проте пам'ятаючи ті ж висловлювання Азарова про можливу "другу хвилю кризи", яка, до речі, очікується восени, не виключено, що цю тему і використовують для виправдання високих тарифів. Та чи повірить народ?

Борис Рудь