зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

04.09.10

'Газові ігри' України з Росією

Уряд Миколи Азарова сподівається переглянути домовленості про постачання газу, укладені з Росією за часів прем’єрства Юлії Тимошенко.

За словами чинного глави Кабінету міністрів, Україна не буде працювати за цими домовленостями: "Ми з Росією дуже наполегливо, як партнери, як товариші, ведемо переговори, щоби переглянути договір про умови постачань на 10 років. … Якщо наш заклик не почують, доведеться шукати інші механізми, але ми з цим договором 10 років працювати не будемо".

За словами пана Азарова, домовленості, укладені у січні 2009 року, є вкрай невигідними для України, натомість у Росії цей документ вважають "прекрасним".

Наприкінці серпня пан Азаров виступив з подібною ж заявою, наголосивши, що попри знижку у 100 доларів за 1 тисячу кубометрів, якої за підсумками так званих "харківських домовленостей" досягла чинна влада, ціна на газ, який надходить з Росії, лишається для України невигідною.

Якщо наш заклик не почують, доведеться шукати інші механізми, але ми з цим договором 10 років працювати не будемо.
Микола Азаров

За даними Мінекономіки, у третьому кварталі 2010 року НАК "Нафтогаз України" імпортує газ за ціною у 248,72 долари за тисячу кубометрів; це нижче, ніж у першому (305,68 доларів), але більше, ніж у другому (232,86 доларів).

Ні - шантажу

Пан Азаров відкинув припущення про те, що Україна може спробувати шантажувати Росію питанням про вступ до Світової організації торгівлі, домагаючись знижки на газ: "Ми не будемо займатися шантажем… Ми ніколи цим не займалися".

Нині триває підготовка Росії до приєднання до СОТ, тоді як Україна вже є членом цієї організації. Однією з умов вступу до СОТ є згода вже існуючих членів об’єднання та розв’язання усіх економічних суперечностей із ними.

Путін: ну, куди ж ще?

Раніше російський прем’єр Владімір Путін в інтерв’ю ЗМІ сказав, що вважає достатньою ту знижку, яку вже отримала Україна.

"Ми продаємо Україні газ за європейською формулою ціни. А зараз ще зробили знижку – від європейської ціни скинули сто доларів. Ну, куди ще? І так досить", - сказав він.

Пан Путін також наголосив, що це була компенсація за російську військову базу, але сказав, що це – "занадто дорога ціна".

Ми продаємо Україні газ за європейською формулою ціни. А зараз ще зробили знижку – від європейської ціни скинули сто доларів. Ну, куди ще? І так досить.
Владімір Путін

Російський прем’єр також пояснив причини, які змусили Москву піти на такий крок. Це, по-перше, питання стратегічного характеру: "Російська Федерація зацікавлена у своїй присутності там (у Криму та Севастополі – прим.ред.) ще на тривалий час".

По-друге, це, за словами пана Путіна, зміцнює довіру між двома державами, а по-третє, це є "у значній мірі підтримка України. … Ми вважаємо, що це внесок у майбутнє. У майбутнє російсько-українських відносин".

У квітні українська влада погодилася на продовження перебування Чорноморського флоту Росії в Криму в обмін на знижку на газ у 100 доларів за тисячу кубометрів. Опозиція назвала це "здачею національних інтересів", а влада – своїм здобутком.

Політолог: заяви Азарова – це крок до Росії

Це така гра, яка по формі виглядає конфліктом, а по суті фактично йдеться про те, що уряд уже готовий до того, щоби погодитися на об’єднання активів "Нафтогазу" і "Газпрому".
Політолог

Політолог Вадим Карасьов в інтерв’ю Бі-Бі-Сі назвав ініціативи пана Азарова кроком назустріч Росії, зокрема, і до можливого злиття "Газпрому" та НАК "Нафтогазу України".

На думку аналітика, у такий спосіб чинна влада ще раз прагне заявити, що вважає угоди, укладені пані Тимошенко "грабіжницькими", і саме цим пояснюється необхідність підвищувати зараз тарифи та ухвалювати інші непопулярні рішення.

Окрім того, це, за словами пана Карасьова, є підготовкою до злиття "Нафтогазу" та "Газпрому", зокрема, злиття позиціонується як можливість переглянути попередні невигідні контракти.

При цьому політолог не прогнозує жодних конфліктів між Росією та Україною з цього питання: "Це така гра, яка по формі виглядає конфліктом, а по суті, фактично йдеться про те, що уряд уже готовий до того, щоби погодитися на об’єднання активів "Нафтогазу" і "Газпрому".

Наприкінці серпня голова правління російського "Газпрому" Алєксєй Міллєр сказав, що таке об’єднання компаній дозволить населенню України отримувати газ за внутрішньоросійськими цінами.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/