зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

26.08.10

FT: Київ перевіряє терпець Москви

Британська газета ділових кіл Financial Times пише у своїй статті, що Україна наполягає на тому, що нинішні ціни на газ є зависокими для її "мізерного" бюджету, навіть після узгодженої 5 місяців тому знижки.

Клацнути Український прем'єр-міністр Микола Азаров сказав, що Україна хоче провести переговори з Росією, щоб обговорити зменшення ціни на російський природній газ.

Як твердить видання, Газпром, контрольована державою компанія, відмовився наразі коментувати ту заяву української сторони. Таким чином наразі невідомо, якою буде реакція Росії на таку пропозицію, і чи не є це ознакою можливої нової газової суперечки між обома державами.

Як вважає київський кореспондент Financial Times, заяви пана Азарова можуть знову відкрити питання, яке вважали закритим. Видання нагадує, що у квітні, в обмін на подовження базування російського Чорноморського флоту у Криму, правляча коаліція президента Януковича досягла 30-відсоткової знижки на російський газ після кількох років стрибків у ціні.

Попередні газові суперечки за президенства Віктора Ющенка призводили до серйозних перебоїв у поставках російського газу до європейських споживачів.

Відносини значно покращились з приходом до влади в Україні Віктора Януковича, прихильного Москві президента, втім, як веде далі британське видання, нова спроба Києва добитись подальшої знижки може стати перевіркою на нерви Москви.

Формулу узгодила ще Юлія Тимошенко

Український прем'єр каже, що необхідно переглянути формулу, за якою визначають ціну. Тієї формули було досягнуто під час переговорів Москви з попереднім українським урядом, коли його очолювала Юлія Тимошенко.

Важкий тягар

Газета твердить, що залежність України від російського газу заважає їй вийти з глибокої економічної рецесії, в яку вона потрапила минулого року.

Наразі, веде далі часопис, невідомо, що може Росія запропонувати Москві, щоб отримати подальшу знижку. Але московське керівницто давно "мріє" про українську газотранспортну систему і цього року навіть закликала об'єднати енергетичні активи, як у далекі радянські часи.

Часопис каже, що, як очікують, Україна цього року оголосить зростання ВВП на 4,5 відсотка після 15-відсоткового падіння економіки минулого року на тлі фінансової кризи.

Триматись на плаву, твердить газета, їй допомагає кредит МВФ. Щоб отримати новий кредит вартістю 15 мільярдів доларів, Україна обіцяла підняти ціни на газ для населення, серед електорату крок не надто популярний.

Згідно з новими опитуваннями громадської думки, вищі ціни на газ та продукти харчування (останні - наслідок поганого врожаю) призвели до падіння рейтингу Партії регіонів Віктора Януковича напередодні місцевих виборів 31 жовтня. Як вважає Financial Times, досягнення подальшої знижки на газ може допомогти цій партії на виборчих дільницях.
Джерела: http://www.bbc.co.uk/ http://article-blogger.blogspot.com/